PLENKOVIĆ “Politički rizik s kojim smo se spremni suočiti”

hina

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je boravio u Vinkovcima gdje je komentirao najavljeni prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, izvještava televizija N1.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i nakon sastanaka s premijerom i ministrom policije Davorom Božinovićem ne odustaje od prosvjeda.

“Što se tiče procesiranja ratnih zločina, mislim da se svi slažemo. Mislim da je snažan javni interes da se to učini. Bilo je napretka i pred hrvatskim sudovima, i u Haagu, a neki procesi su se vodili i u Srbiji. Ovaj poticaj dolazi prije svega od čovjeka koji je svaki dan u kontaktu s ljudima koji su izgubili svoje najmilije i koji i dalje osjećaju posljedice velikosrpske miloševićevske agresije u Hrvatskoj. Što se tiče karaktera prosvjeda, onog što bi Ivan, moj prijatelj i gradonačelnik, htio, i onog što neke druge političke snage žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču, to je politički rizik s kojim smo se spremni suočiti”, rekao je premijer dodajući kako je ova Vlada ispunila gotovo sva predizborna obećanja koja se tiču doomovinske sigurnosti, branitelja, vojske i policije.

Na pitanje boji se da se prosvjed u Vukovaru pretvori u prosvjed protiv Vlade, Plenković je odgovorio kako će sigurno na prosvjedu biti i političkih snaga.

“Većina aktera koji su to podržali drugim aktivnostima jasno identificira svoje političke ciljeve, ali to nije nikakav problem. Mi ćemo se s time nositi argumentirano i čvrsto”, kaže premijer.

“Kad se izađe s takvom inicijativom, teško je ići nazad. Svatko snosi posljedice svojih političkih odabira. On će živjeti s tim što će u pogledu kontrabilnosti tog prosvjeda biti manevarski prostor. Ta tema sada ima svoj život, što medijski, što politički”, rekao je premijer govoreći o inzistiranju vukovarskog gradonačelnika na održavanju prosvjeda.

Komentirao je i najavljenu mirovinsku reformu.

“Reforma nije gotova, ministar Pavić i njegovi suradnici već više od godinu dana rade na reformi. Imaju dva cilja, jedan je održivost, a drugi primjerenost mirovina. Da mirovine budu veće i da nitko ne dođe u diskriminirajuću situaciju”, rekao je premijer.

Što se tiče osnivanja izbornog stožera HNS-a, premijer smatra da je dobro da se svi pripremaju za europske izbore koji će se održati naredne godine.

“Što se tiče ovih drugih izbora, HDZ je ostvario ogroman broj rezultata. Mi smo spremni za taj scenarij ako treba i sutra”, zaključio je Plenković.

Komentiraj