PLENKOVIĆ: “Ovo što slušate danas, to je politički aktivizam, koji je dopušten, ali mi želimo donijeti konkretan potez”

Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se medijima. Rekao je da su na sjednici Kluba HDZ-a bili svi članovi Vlade, a na njoj je potvrđen stav parlamentarne većine, da se raspusti Sabor s današnjim danom.

“Mi smo u 2016. godini napravili program i kad rezimiramo sve što smo htjeli ostvariti, mi smo sve one bitne točke i realizirali”, kazao je Plenković i dodao da je Vlada učinila maksimalno što je mogla, da bi se na kraju mandata dogodila epidemija koronavirusa. Poručio je da je ovakav događaj, o kojem će se još godinama raspravljati, o posljedicama na funckioniranje gospodarstva, dala je vidjeti kako se Vlada ponašala u ovoj krizi.

“Sada će se vidjeti kako je to da pokažemo svima da smo zreli i da možemo izdržati maksimalan napor u zdravstvenom aspektu i ogroman napor u gospodarskom aspektu. U obje točke smo polučili uspjeh”, rekao je Plenković novinarima i dodao: “U tim okolnostima nakon koronakrize želimo novo povjerenje, izaći pred birače i reći da su ovo naša postignuća, ovo je naš program za budućnost, koji želimo ostvariti i na temelju novog povjerenja konsolidirati većinu da bi od jeseni, kad će izazovi objektivno biti veći, ići snažni s novim legitimitetom naših sugrađana i dalje”.

Komentirao je i potres u Zagrebu te njegove posljedice. Kazao je da se radi o nepredviđenoj okolnosti, na koju nitko nije mogao utjecati. Ponovio je što je Vlada napravila od potresa do danas, dodavši da zakon zahtijeva javnu raspravu i mišljenje svih onih koji o tome mogu nešto reći. Naglasio je da su svi predstavnici struke sada suglasni, što je uspjeh jer, istaknuo je, na početku nije bilo suglasnosti.

“Ova Vlada je rebalansom proračuna osigurala 141 milijun kuna za one koji su najpogođeniji, Vlada će financirati popravak krovova, zabatnih zidova, dimnjaka i bojlera u onim zgradama i kućama gdje su oštećenja najveća. Razgovori sa svjetskom bankom su vođeni, ići će 120 milijuna eura za obnovu bolnica i 50 milijuna eura za obnovu škola”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na prosvjed ispred Sabora. “Ovo što slušate danas, to je politički aktivizam, koji je dopušten, ali mi želimo donijeti konkretan potez. Za razliku mnogih političkih aktivista, HDZ je uplatio milijun i sto tisuća kuna za Zagreb, članovi Vlade su se odrekli plaće u ožujku za obnovu Zagreba. Dolazimo do iznosa od milijun i 500 tisuća kuna, što je 10 posto od ukupnih donacija koje su se dogodile za obnovu Zagreba”, rekao je Plenković.

Poručio je da će proces obnove Zagreba trajati dvadeset godina. “Meni je bitnije da mi ljudi koji su u trenutnoj potrebi, da im osiguram i krov, i dimnjake i najamninu ako treba. Ova obnova će trajati dugo, neće se ništa dogoditi sada ili za mjesec dana”, rekao je Plenković o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa.

Objasnio je i zašto je u Sabor danas ušao kroz stražnji ulaz. “Svi su ulazi u Hrvatski sabor javni, a budući da sam došao na sjednicu kluba, ušao sam onako kako smatram da treba”, rekao je Plenković i najavio da će svakako otići pred prosvjednike ispred Sabora.

Komentiraj