PLENKOVIĆ: “Ovo je predzadnja sjednica Vlade u ovom sastavu, zadnja u utorak”

 

Danas se održava pretposljednja sjednica Vlade u ovom sastavu. Premijer Andrej Plenković danas je u uvodnom govoru trebao otkriti ustroj nove Vlade.

Svi su ministri na sjednicu u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu došli sa zaštitnim maskama, osim ministra pravouđa Dražena Bošnjakovića, koji najvjerojatnije neće biti dio nove Vlade.

Plenković je uvodno podsjetio da je Hrvatska prošli tjedan ušla u Europski tečajni mehanizam 2., predvorje eurozone. “Slijedom naše strategije uvođenja eura, naše odluke i pisma, potpunog ispunjavanja akcijskog plana, ispunili smo u roku sve kriterije”, rekao je premijer, dodavši da će to pomoći i reputaciji Hrvatske na financijskom planu.

Dodao je da će se zadnja sjednica Vlade održati u utorak, kad će objaviti i zadnje odluke Vlade na kraju mandata.

“Danas popodne krećem za Bruxelles, priprema za sutrašnji sastanak vijeća, glavne teme bit će novi višegodišnji financijski okvir. Na stolu su pregovori o sredstvima koje Hrvatska treba dobiti u idućih 4 odnosno 7 godina”, kazao je Plenković.

“Ja ću krajem jutra predsjedniku Milanoviću donijeti 76 potpisa kako bismo dobili mandat za sastavljanje nove vlade, sredinom idućeg tjedna bit će vjerojatno konstituirajuća sjednica sabora”, rekao je ne otkrivajući detalje o novoj Vladi.

“U ovom valu epidemije preminulo je 12 osobe, većina ih je imala teške komorbiditete. U proteklom tjednu nema novih žarišta”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Bilježimo porast zaraženih i zato uvodimo mjere. Molim građane za maksimalno strpljenje. Hrvatska je pokazala zrelost na početku epidemije i sada je ponovno vrijeme za najveći stupanj odgovornosti”, kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je uvedena mjera za okupljanja više od 100 sudionika. “Obvezna je evidencija sudionika, a produžena je i mjera privremenog režima prelaska granice do 31. srpnja”, rekao je dodavši da je zabilježeno više od 300 kršenja mjera vezano uz ponašanje u javnom, međugradskom i brodskom prijevozu.

Istaknuo je kako se građani uglavnom pridržavaju propisanih mjera. “Nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već osigurati funkcioniranje gospodarstva i siguran boravak domaćih i stranih turista”, rekao je Božinović.

Na dnevnom redu današnje sjednice je odluka o produženju roka trajanja posebnih okolnosti te izmjena Odluke o izradi digitalne platforme i uspostavi interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Također, ministri će dobiti informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, kao i o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Komentiraj