PLENKOVIĆ ‘Ovo je najveća kriza s kojom se suočavamo od Domovinskog rata’

Premijer Andrej Plenković putem telvizije se u četvrtak navečer obratio naciji zbog pandemije koronavirusa.

“Već nekoliko tjedana naša se zemlja suočava s pandemijom koronavirusa. Nakon što se pandemija počela smirivati u Kini, Europa je postala novo svjetsko žarište”, kazao je premijer, dodavši da se pandemija ponovno ubrzava.

“Zasad u Hrvatskoj imamo 105 zaraženih osoba, a više od 12 tisuća osoba u samoizolaciji. Broj oboljelih svakim danom raste, ali zasad raste sporije. Hrvatska je vrlo rano prepoznala ovaj virus kao ugrozu. Sve to vrijeme smo djelovali”, naglasio je Plenković.

Premijer je izjavio i kako prvi slučajevi u Hrvatsku nisu došli iz Kine već iz Italije i Austrije te kako virus ne poznaje granice.

“Moramo se znati i u tim okolnostim obraniti. Stoga smo morali donijeti radikalne mjere koje su stupile na snagu danas u ponoć”, nastavio je.

“Moramo poduzeti sve što je u našoj moći da spasimo živote sugrađana”, poručio je premijer.

Premijer Plenković je u obraćanju rekao i kako je borba protiv koronavirusa najveća kriza s kojom se Hrvatska suočava od Domovinskog rata te kako zahtijeva jedinstvo, odgovornost i pripravnost.

“Svi trebamo shvatiti da smo podjednako ugroženi. Moramo shvatiti da virus ne putuje već virus prenosi ljudi, s jednih na druge”, rekao je premijer, dodavši kako je važno da svi budu odgovorni i da ne kriju dragocjene informacije liječnicima.

“Suzbijanje epidemije u Kini dokaz je učinkovitosti strogih mjera. Mi u ovom trenutku čvrsto upravljamo ovom krizom, a ne ona nama. Zdravlje našeg gospodarstva, drugi je naš prioritet. Već sada znamo da će epidemija imati znatne posljedice na gospodarstvo”, naglasio je premijer.

“Izlazimo ususret poduzećima različitim odgodama plaćanja. Ovo je vrijeme za jedinstvo nacije i društvenu odgovornost.

Imajući u vidu izvanrednu situaciju morat ćemo preispitati i sve stavke državnog proračuna kako bismo maksimalno racionalizirali državne izdatke. Svi ministri dobili su nalog da režu sve troškove koji nisu nužni, osim izdataka za zdravstveni sustav, mirovine i socijalna davanja“, istaknuo je premijer Plenković u obraćanju naciji.

Komentiraj