Plenković otkrio ploču ispred spomenika Antuna Augustinčića

Nacional

Hrvatski premijer Andrej Plenković otkrio je u srijedu spomen ploču ispred spomenika “Mir” kipara Antuna Augustinčića koji stoji ispred newyorškog sjedišta Ujedinjenih naroda i poklon je Republike Hrvatske svjetskoj organizaciji.

Ploča je prva takve vrste ispred nekog spomenika u sklopu Ujedinjenih naroda i na sebi ima QR kod kojim se uz pomoć mobilnog uređaja među ostalim može doznati da je spomenik postavljen 1954., da simbolizira mir, te da je njegovo postolje izrađeno od bračkog kamena i visoko 10 metara.

Simbolično je tako obilježena 25. godišnjica hrvatskog članstva u UN-u, a kako je rekao Plenković, “ponosni smo na tu obljetnicu”.

“22. svibnja, dan kad smo primljeni u svjetsku organizaciju  i kad je prvi predsjednik doktor Franjo Tuđman bio ovdje u New Yorku zasigurno je za ovu generaciju hrvatskog naroda koja je dočekala svoju neovisnost i samostalnost bio završni čin procesa međunarodnog priznanja”, rekao je Plenković i dodao kako smatra da se Hrvatska u tih 25 godina kvalitetno pozicionirala u UN-u.

“Odradili smo mandat u Vijeću sigurnosti i u Gospodarsko socijalnom vijeću (ECOSOC-u) i u Vijeću za ljudska prava i u Komisiji za izgradnju mira, sudjelovali u brojnim misijama UN-a. Nakon što smo bili primatelj sigurnosti, sad pridonosimo svjetskom miru u partnerstvu sa regionalnim organizacijama poput EU, NATO-a i drugih”, istaknuo je hrvatski premijer.

Hrvatska, nastavio je, nastoji dati svoj doprinos odgovoru na megatrendove s kojima je svijet sad suočen, na klimatske promjene, terorizam, migracije, siromaštvo i izazove gospodarskog karaktera.

Jučer je sudjelovao i na sastanku globalnog pakta za okoliš kojim je predsjedao francuski predsjednik Emmanuel Macron i trebao bi biti nastavak pariškog klimatskog sporazuma.

“Hrvatska se ponaša odgovorno i zemlja je koja je u 25 godina svoje samostalnosti dobro razumjela globalne procese, te stoji iza vrijednosti međunarodnog prava, dobrosusjedstva i miroljubivog rješavanja sporova”, istaknuo je Plenković.

Sinoć je pak sudjelovao na prijemu koji je za šefove izaslanstava na Općoj skupštini UN-a održao američki predsjednik Donald Trump, kao i na onome u organizaciji Europske unije, a danas je održao i bilateralne sastanke s kosovskim predsjednikom Hashimom Tachijem, te s libijskim premijerom Fajezom al-Sarajem.

“Želimo stabiliziranje te zemlje s kojom smo imali razgranatu gospodarsku suradnju. To je za Hrvatsku važno jer želimo da se sve naše  kompanije koje su 2011. u popriličnoj žurbi napustile Libiju tamo vrate i da ponovno otvorimo naše veleposlanstvo u Libiji kad se za to stvore uvjeti”, zaključio je Plenković.

On će u srijedu održati predavanje na newyorškom sveučilištu Columbia, a u četvrtak govor pred Općom skupštinom UN-a u kojemu će, kako je najavio, dati hrvatske poglede na izazove s kojima je današnji svijet suočen.

Komentiraj