Premijer Andrej Plenković u petak je nastavio svoj dvodnevni sastanak raspravom o migracijama i gospodarstvu, prenosi Dnevnik.hr.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zauzima se za financijsku potporu libijskoj obalnoj straži, kao ključnoj saveznici u borbi protiv krijumčara ljudima.

Što se tiče gospodarskih tema, u središtu razgovora bit će pitanje trgovine. Očekuje se da će čelnici podržati multilateralnu suradnju, u čemu središnju ulogu treba imati Svjetska trgovinska organizacija (WTO), te recipročnost u pitanjima javne nabave i investicija.

“Naš je adut snažna tradicija javnog zdravstva i činjenica da smo nova država članica koja nema sjedište niti jedne agencije. To su dva glavna aduta. Ono što trebamo vidjeti jest kako pronaći adekvatan prostor, što nije lako i što je po mom sudu najveća zadaća radne skupine koju vodi ministar Kujundžić, a i drugi ministri se moraju uključiti”, rekao je Plenković, koji u Bruxellesu sudjeluje na summitu čelnika EU-a.

Čelnici 27 zemalja članica EU-a dogovorili su u četvrtak navečer postupak kojim će se birati nova sjedišta dviju europskih agencija koje se trebaju preseliti iz Londona nakon što Velika Britanija napusti EU-u.

Komentiraj