Plenković: “Osigurali smo dovoljno cjepiva, pozivam da se krene u punu mobilizaciju”

Sjednica Vlade najavljena je za četvrtak u podne.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je aktualno stanje vezano za koronavirus i potres, kao i prijedlog zakona o gospodarenju otpadom (EU), prijedlog strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2021. godinu.

Tijek sjednice:

“Danas ujutro smo nas čak sedmero članova Vlade bili u Jasenovcu gdje smo obilježili dan proboja iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se žrtava tog režima, osobito Židova, Srba, Roma i brojnih hrvatskih antifašista. Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine počinjenih uime patvorenog domoljublja. Zadaa nam je razvijati društvo u kojem ljubav prema domovini ne može biti mržnja prema drugačijima. S pravom se možemo ponositi što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u Saboru i vladi”, rekao je Plenković na početku.

Potom je govorio o koronavirusu:

“Proteklih dana svi pratimo situaciju s koronavirusom. Nakon sedam tjedana rasta, bilježimo stagnaciju. To nije znak za opuštanje nego razlog da se još više pridržavamo mjera. U zadnjih 7 dana imali smo 15408 slučajeva, što je tek 1.8% više nego u zadnjih tjedan dana. Nažalost, broj preminulih je i dalje velik i to je odraz visokih brojeva od prije par tjedana. Sad je posebno važno da budemo odgovorni kad očekujemo velik broj doza Pfizerova cjepiva. Na taj način kompenzirat ćemo kašnjenja u dostavi cjepiva AstraZenece”, rekao je.

Dodao je da bi se do ljeta trebalo procijepiti 50-55% stanovnika iznad 18 godina. “Ovo kažem stoga što je država ispunila svoju zadaću da osigura dovoljno cjepiva i sad je, kao što smo jučer razgovarali sa županima, da se proces cijepljenja intenzivira i da se krene u punu mobilizaciju i masovnije cijepljenje. Stoga pozivam sve naše sugrađane da kontaktiraju svoje liječnike, da se prijave preko web platforme. Do sada je barem jednom dozom cijepljeno 17.2 posto odraslog stanovništva. Taj broj moramo značajno povećati u narednim mjesecima. Posebno je važno za starije sugrađane da se prijave i cijepe”, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kakva je situacija s cijepljenjem.

“Tijekom svibnja i lipnja moramo intenzivirati proces cijepljenja. Počevši od 1. svibnja dolazit će više od 200 tisuća doza tjedno. Dali smo uputu da se u proces cijepljenja uključe sve zdravstvene službe. Postoji i mogućnost angažiranja dodatne logistike putem civilne zaštite, vojske, mehanizma HZZ-a, Crvenog križa i drugih volontera. Pripremamo i akcijski plan cijepljenja prioritetnih skupina te će se postupno početi s cijepljenjem šire populacije”, rekao je Beroš.

Dodao je da broj hospitaliziranih raste. “15% hospitaliziranih su mlađi od 50 godina. Pozivam građane koji se nisu cijepili da se prijave za cjepivo, koje će im pružiti zaštitu od hospitalizacije i težih posljedica covida”, rekao je.

Ministat unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je od posljednja sjednice Vlade Stožer donio deset odluka – četiri na nacionalnoj razini i šest na prijedlog županijskih stožera. “Nije bilo izmjena na nacionalnoj razini, radi se o produljenju postojećih mjera, a uglavnom isto vrijedi i za prijedloge lokalnih stožera. Ukupno su inspektori proveli 20.838 nadzora, utvrđena su 134 kršenja mjera odluka Stožera. Izdan je 21 prekršajni nalog, 18 usmenih rješenja”, rekao je Božinović.

“Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije, bit će izdano 165 prekršajnih naloga i 2 optužna prijedloga”, dodao je šef Stožera.

Komentiraj