PLENKOVIĆ “Organizacije će istražiti zašto smo dobili 240.000 glasova, a ne više”

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, nakon sastanka Predsjedništva stranke, na kojemu su se analizirali izborni rezultati, dao je izjavu za medije, javlja televizija N1.

“Na tragu onoga što sam kazao jučer nakon objave rezultata, izrazili smo zadvoljstvo da smo relativni pobjednik izbora. Nažalost, to se nije na neki način prevelo na broj mandata. Dobili smo isti broj mandata kao i SDP, koji ima 4 postotna boda manje nego mi. No, to je bila volja biračkoga tijela jučer”, rekao je Plenković, dodavši da su sve stranačke organizacije dobile zadatak napraviti analizu kampanje i onoga što se dogodilo na izborima.

“Organizacije su dobile zadatak da vide zašto smo ovaj put dobili 240.000 glasova, a ne više”, rekao je Plenković.

Imali smo i kvalitetan program i kvalitetnu listu, nekoliko puta su naši kandidati bili u svim županijama, rekao je Plenković.

Jedan dio stranaka imao je isključivi cilj da napada HDZ, naše kandidate i tu smo očito kod jednog dijela biračkog tijela pretrpjeli štetu. Ovo je bila utakmica, igra se nastavlja, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo da su komentari da na listi nema konzervativnih političara – isfabricirani argumenti koji ne stoje. “Što se mene tiče i što se tiče tijela stranke, suprotno kontinuiranim medijskim napisima da je to lista koju je sastavio jedan čovjek iz prsta, to je jedna u nizu laži koje su se pojavile u zadnjih 45 kandidata. Svi su bili ili prijedlozi naših organizacija ili naših zajednica, rekao je Plenković.

“Ja mislim da vodim i HDZ i državu u ispravnom smjeru, da se suočavamo s brojnim nataloženim problemima hrvatske tranzicije. Mi smo Vlada koja a la carte bira teme, one dolaze na dnevni red i mi ih rješavamo. Živimo u kontekstu gdje umjesto da ste imali stečaj Agrokora, kolaps svih partnera, gubitak desetaka tisuća radnih mjesta, to se nije dogodilo. Činjenica da kažete ne možemo vječno subvencionirati industriju koja očito ima problem, a to je brodogradnja, i to onda očito možda nije dobra odluka. Imate različite referendumske inicijative, koje su malo prenijele svoje glasove dijelu desnih političkih opcija, po meni na temama koje su apsolutno predimenzionirane”, rekao je Plenković.

Imate nekoliko tajminga u ovoj priči. Jedna od njih je rušenje mirovinske reforme, mislim da je to podiglo SDP. Tu nema dileme. Nisu sindikalne središnjice to organizirale nakon europskih izbora, a mogle su, rekao je Plenković.

Kritizirao je i medije.

“Sve što je pozitivno traje u vašem prostoru par sati, a ovo što je iole negativno, to traje danima, ako treba i mjesecima”, rekao je Plenković.

Upitan hoće li dati ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, Plenković je rekao: “Kako da ja, koji sam pobijedio, dam ostavku?”

Rekao je da nema zamjerke ni na kampanju ni na kandidate, a što se tiče sankcija – pričekat će se rezultati analiza.

Komentiraj