Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković dobio je u četvrtak i podršku saborskog Kluba zastupnika HDZ-a. “Počeli smo prikupljati potpise. Imat ćemo dovoljno potpisa za sve”, rekao je novinarima Plenković dodajući kako očekuje da će dobiti i potpis Zlatka Hasanbegovića.

Naglasio je kako je nepovjerenje krenulo iz Mosta. “Ja kao predsjednik Vlade nemam tu dilema ni izbora, ne može Vlada kao kolegijalno tijelo funkcionirati bez povjerenja, ljudska kolegijalnost je nužna. Vrlo jasan mandat imam da dogovorim novu parlamentarnu većinu koja će omogućiti nastavak rada Vlade i ostvarivanje svih naših ciljeva”, rekao je Plenković dodajući da su svi članovi Kluba spremni za nove izbore, ako do njih dođe.

“Smatramo da smo u ovom odnosu bili u dobroj vjeri i iskreni. Danas na Vladi nakon točke 5 smo usvojili tri mišljenja na MOST-ove prijedloge zakona. Što se tiče mene, mi smo moralno i politički na najvišoj razini kolegijalnog duha”, izjavio je premijer. Naglasio je da si ne može naći zamjerku.

Plenković kaže kako ministar financija Zdravko Marić svoj posao radi predano i uspješno, a nije dobio priliku ni reći što misli. “To je granica koja znači kraj suradnje koja je bila do sada. U HDZ-u se već počelo skupljati potpise. Imat ćemo dovoljno potpisa za sve, za što god hoćete”, rekao je premijer.

Ponovio je kako Mostovi ministri Orepić, Šprlje i Dobrović više nisu pravno ministri. “Hrvatski ustav i propisi su jasni, onaj tko ima mandat za sastavljanje vlade, on bira ministre. Išao sam predsjednici s potpisima, pa otišao u Sabor, predstavio ministre i dobio potporu. Ako ja, koji sam dao povjerenje ministrima, dođem u situaciju da ministri koje sam ja izabrao izglasavaju nepovjerenje svojem kolegi, onda tu nema dileme. Oni više nisu ministri moje vlade”, poručio je.

Plenković tvrdi kako nema propisa koji traži supotpis ili odluku Sabora. “Mi idemo sad na novu parlamentarnu većinu, a to sigurno znači i novog predsjednika Sabora”, istaknuo je.

Komentirao je i izjave političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje. Plenković kaže kako su njegove izjave apsurdne i neutemeljene. “Jesmo li spašavali jednog čovjeka, jednu obitelj s kojom smo ja, mi povezani na bilo koji način? Tri puta sam u životu vidio Ivicu Todorića. Sistemsku kompaniju smo rješavali, nismo generirali paniku u društvu, nego samo rješavali sistemski stvari. Formirali smo zid oko kompanije, došli u poziciju da dođe svježa likvidnost, hrvatske banke odlučile su dati novac u ovakvim uvjetima jer su poklonile povjerenje potezu hrvatske vlade. Da li smo si dali vrijeme da riješimo, jesmo. … Tko je za to zaslužan, oni s kiselim kupusom ili onaj koji govori da se nije na vrijeme reagiralo … Bilo je prioritetno riješiti sistemsko pitanje i to smo učinilu uz potporu Mosta”, objasnio je.

Naglasio je da, ukoliko se pokaže da je nešto bilo protuzakonito, netko za to treba odgovarati. “To nije demagoška, nego odgovorna politika i to je poanta odgovornog europskog ponašanja. Politika je ozbiljan posao, sve to košta, ja sam zadnji koji bi se kockao s time da idemo na izbore zato jer se mi nešto nismo dogovorili, ali sam svjestan da nam u ovakvim trenucima treba stabilna vlada”, zaključio je Plenković.

Komentiraj