Plenković oporbi: “Vi u ovoj krizi niste učinili ništa, osim što ste se cijepili”

U utorak se u Saboru održava rasprava o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu. Oporba je kao razloge za raspravu o nepovjerenju navela nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

Rasprava o povjerenju: Grbin Berošu: “Vi niste u stanju riješiti niti jedan problem u zdravstvu”

U Sabor je stigao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Zaista smo u godinu i tri mjeseca suočeni s najvećom globalnom krizom u 100 godina. U tom procesu u Hrvatskoj imali smo dvije grupe aktera, parlamentnarnu većinu i Vladu, koja se borila protiv COVID-a i za radna mjesta i za turističku sezonu. Druga grupa aktera, potpisnici inicijative, mjesecima se bavi ustavnim i pravnim osnovama rada Stožera. Prvo ste sporili pravni osnov, onda su neki govorili da je COVID karijes ili gripa, onda su krenule inicijative slika iz bolnica, ima li dovoljno zaštitne opreme. Kasnije naravno, inicijative o radu stožera. Ta ogromna razlika se vidi i danas, to je narod i vidio i na lokalnim izborima zato smo mi dobili podršku u 75 županija i ostvarili bolji rezultat od prije četiri godine. Očuvali smo 700.000 radnih mjesta. Vaš najveći prorok Hajdaš Dončić zazivao je socijalnu frakturu. Smij se Dončiću, smij se. Za razliku od vas koji za cijepljenje hrvatskih građana niste učinili ništa, osim što ste se cijepili pa to smatram doprinosom, mi smo broj procijepljenih doveli do 1,2 milijuna, danas tijekom dana bit će i 1,3 milijuna ljudi, broj onih cijepljenih s dvije doze preko pola milijuna. To je zato što smo osigurali druga cjepiva kad je nastupila globalna kriza s AstraZenecom, a vi niste učinili ništa”, poručio je Plenković.

Za govornicu je potom stao Vili Beroš. Oporbu je upitao nalaze li se u istoj državi. “Konstruktivne kritike su dobrodošle, ali gdje je istina, gdje se skrila, da li živimo u istoj državi? Kritike iznesene bez temelja su za svaku osudu. To je pljuska svim hrvatskim državljanima, kritizirati zdravstveni sustav koji je iznio ovu krizu”, rekao je kratko ministar zdravstva.

Premijeru je replicirala Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta te mu rekla da je ministru za obraćanje ostavio 45 sekundi. “Tako pokazujute koliko ga smatrate sposobnim, ostavljajući mu vremena samo da kaže dobar dan”, poručila je Marija Selak Raspudić.

Komentiraj