PLENKOVIĆ "Kroz dijalog treba ostvariti jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu"

U ponedjeljak zasjeda hrvatska Vlada. Na početku sjednice premijer Plenković tradicionalno je održao uvodni govor, u kojem seosvrnuo na komemoraciju u Jasenovcu, kao i prošlotjedni posjet kineskog premijera Li Keqianga.
Plenković je o Jasenovcu rekao da je važno da se njeguje kultura sjećanja te da se mladi kvalitetno obrazuju, prenosi N1.
“Izrazili smo pijetet prema žrtvama tog ustaškog logora, osudili režim u kojem su takvi logori postojali, a također naglasili da njegujemo kulturu sjećanja, osobito emancipiramo teme koje su vezane za Drugi svjetski rat i kvalitetno obrazujemo naše mlade”, izjavio je Plenković.
Istaknuo želju da se uz dijalog s udrugama predstavnicima naroda žrtava Jasenovca ostvari jedinstvena komemoracija.
Osvrnuo se i na prošlotjedni sastanak s predstavnicima udruga, ustanova i organizacija koje brinu o žrtvama nasilja. “One će pomoći u svim naporima koje Vlada radi na međuresornoj razini kako bi spriječili i kažnjavali obiteljsko nasilje te ojačali mehanizme i institucije koje u procesu sudjeluju da se pomogne žrtvama”, istaknuo je Plenković.
Posjet kineskog premijera i delegacije, rekao je, bio je izrazito važan za Hrvatsku. “Važan u pogledu odnosa s Kinom i dizanje na razinu kakvu ranije nismo imali. Bio je to prvi posjet kineskog premijera Hrvatskoj uopće”, rekao je predsjednik Vlade i istaknuo da je potpisano niz sporazuma, od poljoprivrede, do ulaganja te posebnih oblika suradnje u području turizma te brojnih drugih.
“Potpisan je niz drugih sporazuma na margini summita u Dubrovniku. Vjerujem da će to iznjedriti i veću trgovinsku razmjenu i konkretne poslove”, dodao je i naglasio kako su napravili velike iskorake na bilateralnom planu.
Gosti iz Kine, zaključio je, bili su dojma da je gradilište Pelješkog mosta bilo uređeno na najvišoj razini.
Na dnevnom redu je 14 točaka na otvorenome dijelu sjednice te osam na zatvorenom.
Još je osam i pol mjeseci do trenutka kada će Hrvatska preuzeti rotirajuće polugodišnje predsjedanje Europskom unijom. Vlada će na današnjoj sjednici donijeti akcijski plan za pripremu i provedbu predsjedanja.
Središnji prostor za provedbu aktivnosti bit će Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pa će od sljedećeg utorka Zemljišnoknjižni odjel zagrebačkog Općinskog građanskog suda raditi u poslovnom neboderu Sky Office, a od danas do petka neće raditi sa strankama.

Komentiraj