PLENKOVIĆ ‘Odgovornost je na novim generacijama da unapređuju društvo’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatska je slobodna zemlja, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, a odgovornost je na novim generacijama da unapređuju društvo, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković i podsjetio da se danas, uz 25 godina od međunardonog priznanja Republike Hrvatske, obilježava i 19. obljetnica mirne integracije hrvatskog Podunavlja.

Hrvatska je slobodna zemlja, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, rekao je Plenković odgovarajući prilikom današnjega polaganja vijenaca na pitanje novinara je li Hrvatska država kakvu su željeli branitelji, priopćila je vladina Služba za odnose s javnošću.

“Danas je, među ostalim, i dan kojega obilježavamo posljednjih 19 godina, od mirne integracije hrvatskog Podunavlja 1998. godine. Tada smo zaokružili našu teritorijalnu cjelovitost, spojili sve ključne standarde koji postoje među najrazvijenijim dijelovima svijeta”, rekao je.

“Odgovornost je na novim generacijama, svakoj novoj hrvatskoj Vladi, svakom novom sazivu Hrvatskog sabora da unapređuje društvo, gradi sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta i, ono što je jako važno, društvene solidarnosti i pravednosti.”

Plenković je istaknuo, navodi se u priopćenju, da radi na tome da bude što manje podjela u društvu. “Da razvijamo kulturu dijaloga, kulturu širokog društvenog konsenzusa o temeljnim zadaćama, a da gospodarski i socijalni uvjeti življenja budu takvi da je što manje naših ljudi na rubu siromaštva i da budu maksimalno uključeni u društvo”.

Dr. Franjo Tuđman je, kazao je Plenković, “tisućljetni san hrvatskog naroda ostvario neovisnošću i međunarodnim priznanjem i mislim da bi bio zadovoljan da je Hrvatska, koja je njegovim političkim angažmanom, državničkom mudrošću i vizionarskom politikom dobila i svoju međunarodnu afirmaciju, danas ostvarila i one druge strateške zadaće koje je u svom govoru 1990. godine u Hrvatskom saboru istaknuo kao prioritet.”

Na pitanje što će biti s kupnjom borbene eskadrile i modernizacijom Hrvatske vojske, predsjednik Vlade odgovorio je da je povećan proračun za Ministarstvo obrane i za Oružane snage.

“Hrvatska vojska treba imati svoje sposobnosti i u kopnenoj vojsci i u mornarici i u zrakoplovstvu. Ministar obrane i njegovi suradnici, zajedno sa svim drugima zaduženim za nacionalnu i domovinsku sigurnost, rade na procesu kako bismo se pripremili i za jačanje naših zrakoplovnih snaga”, rekao je Plenković te izrazio nadu da će se idućih godina za to naći odgovarajući načini financiranja jer je to u strateškom interesu zemlje.

U povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, ispred spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Tom prigodom predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako mu je velika čast položiti vijenac u spomen na sve koji su dali život za slobodu, neovisnost i međunarodno priznanje Hrvatske. “Zahvaljujem vizionarskoj i državničkoj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u izrazito nepovoljnim i kompliciranim međunarodnim okolnostima iznašao, sa svojim suradnicima, prije više od 25 godina pravi način da dođemo do međunarodnog priznanja tadašnjih zemalja članica Europske zajednice”.

“Sretni smo da smo pripadnici one generacije hrvatskog naroda koji uživa u slobodi, samostalnosti i neovisnosti. Prisjećamo se trenutka kada je tadašnjih 12 članica Europske zajednice, zajedničkom odlukom priznalo Hrvatsku i upravo podatak da zbog toga obilježavamo ovaj dan, govori o tome koliko je Hrvatska težila europskim vrijednostima slobode, demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, svemu onome što smo u dva i pol desetljeća nakon toga, transformacijama našeg pravnog sustava, političkog sustava uspjeli ostvariti i članstvom u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu”, rekao je predsjednik Vlade Plenković i još jednom zahvalio svima koji su dali svoj život za Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

Komentiraj