PLENKOVIĆ ODGOVORIO PREDSJEDNICI “Podaci kojima baratamo su pouzdani i točni”

HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je sudjelovao na konferenciji “Hrvatska ombrambena industrija kao izvozni brend”. Plenković je naglasio kako Hrvatska, kao članica NATO-a i EU-a, mora biti spremna dati svoj soprinos u rješavanju novih ugroza i kriza. “Radit ćemo na sinergiji, dijalogu privatnog sektora i države te nači naći kako da država postane veći dionik”, rekao je Plenković novinarima nakon svog govora.

Komentirao je i odnose sa Slovenijom zbog arbitraže. “Imali smo krupni međunarodni trenutak, a da nije došlo do histerije o hrvatsko-slovenskim odnosima. Naprotiv, turistička sezona je bila dobra, imali smo najbolju otkad je nezavinse Hrvatske. Time pokazujemo da smo svjesni kako kroz dijalog možemo rješavati zajednička bitna pitanja u korist obje zemlje”, rekao je Plenković i najavio kako će se sljedećeg tjedna dogovoriti termin posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu.

Premijer je dao svoj komentar i na izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je rekla da su podaci o padu nezaposlenosti varljivi dodajući da je manje nezaposlenih zbog iseljavanja. “Relevantno je da je više zaposlenih za 25 tisuća nego prošle godine, a činjenica je da je i jedan dio ljudi otišao. To je jednostavno tako s obzirom na mogućnosti i mobilnosti koje su tu. Sve mjere koje smo poduzeli ukazuje da se stanje na tržištu rada popravlja. Aktivnosti Vlade su stalne i kontinuirane, a podaci kojima baratamo su pouzdani i točni”, odgovorio je predsjednici premijer.

Novinar N1 Hrvoje Krešić upitao je Plenkovića je li Dijana Vican i dalje na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja. Vican je sinoć izjavila da ona nije shvatila da će premijer preuzeti Povjerenstvo. “Ovako, znate kakve su strukture za provedbu Strategije obrazovanja, pa vi kao netko tko dugo ovo prati znate zašto i zbog kojih razloga, koja je relacija kojih aktera i politčara i zašto je sve tako postavljeno. Znat ćete da je Vican u ovom trenutku na čelu PSP-a i da će imati sastanak sutra PSP-a, koji sam svojom voljom postavio na pluralan način, za razliku od prijašnjeg Povjerenstva koje je bilo isključivo od jedne ekipe. Dogovorit će Akcijski plan koji će poslije dati meni na uvid”, odgovorio je Plenković našem reporteru Hrvoju Krešiću.

‘No jeste li vi na čelu Povjerenstva?’, pitao je Krešić.

“Povjerenstvo je moje, kako god okrenete. Pročitajte Strategiju, pogledajte odluke Vlade, osluhnite što sam rekao pa zaključite”, kazao je Plenković.

Komentiraj