PLENKOVIĆ ‘Odajemo počast hrabrim hrvatskim antifašistima, svrstali su Hrvatsku među pobjednike’

Autor:

rrrr22.06.2021. Sisak, Spomen park Brezovica - Obiljezavanje Dana antifasisticke borbe. Nazocili su visoki duznosnici Vlade RH, premijer Andrej Plenkovic, predsjednik RH Zoran Milanovic te zupan sisacko moslavacke zupanije Ivan Celjak i gradonacelnica Siska Kristina Ikic Banicek. Zvonimir Frka PetesicrrPhoto: Edina Zuko/PIXSELL

Edina Zuko/PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je u subotu Dan fašističke borbe istaknuvši kako su hrvatski antifašisti 22. lipnja 1941. hrabro ustali i svrstali Hrvatsku među zemlje pobjednice Drugom svjetskom ratu.

“Čestitam Dan antifašističke borbe! Danas se prisjećamo 1. antifašističke postrojbe u Hrvatskoj, 22. lipnja 1941. Odajemo počast hrvatskim antifašistima koji su su hrabro ustali protiv nacističkog i fašističkog režima u Europi, a Hrvatsku svrstali među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu”, napisao je Plenković putem društvene platforme “X”, bivšeg Twittera.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma.

NA PRAVOJ STRANI POVIJESTI Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

Osnivanje odreda, čiji su zapovjednici bili Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, simbolizira početak organiziranog otpora u Hrvatskoj protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Antifašistički ustanak, koji je započeo u Sisku, postupno se širio cijelom Hrvatskom, a više od 500.000 hrvatskih građana aktivno je sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi, dajući svoj doprinos pobjedi nad fašizmom.

U jedinicama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju formirane su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

JANDROKOVIĆ ČESTITAO ‘Antifašizam je neizostavni dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Viktor

prije 3 tjedna

"Antifašizam je neizostavni dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta" - ovo treba pisati na ulazu u Sabor, da svaki dan Suverenisti i DP čitaju, jer nema većeg sljepila od onoga kad čovjek nešto ne želi vidjeti.