Plenković: “Od afere Janaf ozbiljnije curenje informacija u aferama SMS i Rimac”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je posjetio brodogradilište 3. maj u Rijeci te je odgovarao na novinarska pitanja.

Danas je Nikša Vukas najavio da će sazvati sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Plenković je rekao da je od afere Janaf i curenja informacija u toj aferi ozbiljnije curenje informacija bilo ono u aferi SMS te u slučaju Josipe Rimac. “Ovdje je to bilo jako dobro organizirano od strane policije, odnosno USKOK-a i DORH-a”, rekao je Plenković i dodao da ne zna odakle cure informacije.

Saziva se sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost, zatražen izvještaj Božinovića

Na špekulacije da će Tomislav Ćorić biti smijenjen iz vlade, Plenković je rekao da mu je to prva vijest, prenosi N1.

Komentirao je stanje u Rovinju s tvornicom duhana. “Kad je BAT preuzeo Tvornicu u Rovinju, preuzeli su i obvezali se da 5 godina neće otići iz Hrvatske. Ministar financija vodi razgovore s BAT-om. Naša želja je da pronađemo rješenje koje će biti najbolje. Mislim da ćemo u razgovorima koje će biti sljedećih dana doći do rješenja koje će omogućiti da BAT ostane neko duže vrijeme. Nadamo se dogovoru koje će njih na duže vrijeme usidriti u Istri”, rekao je Plenković.

BAT od 2015. generirao 20 posto svih stranih investicija u Hrvatsku

Komentirao je i sastanak s Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. “Cilj vlade RH je osigurati dobre i prijateljske odnose s BiH, obzirom na geografski položaj i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Smatramo da se trebamo baš sada, kad je riječ o 25. godišnjici dejtonskog sporazuma, držati i slova i duha tog sporazuma, a to znači da predstavnici sva tri konstitutivna naroda trebaju biti zastupljeni tako da su oni doista legitimni predstavnici ta tri naroda. Stav Hrvatske je jedinstven, mi ga komuniciramo godinama. Smatramo da prakse nisu dobre da jedan drugi narod bira predstavnika drugoga. Naš je stav da bi sami akteri u BiH, i institucije i stranke, trebale iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju koju imamo danas, da se jedan narod osjeća da su stvari nepravedne”, rekao je Plenković.

Plenković primio Izetbegovića i Čovića i naglasio važnost jednakopravnosti naroda BiH

Komentiraj