PLENKOVIĆ “Očekujemo da se izjave poput Takanijeve više ne događaju”

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković očekuje da više neće biti izjava s elementima revizionizma kakvu je izgovorio predsjednik Europskog parlamenta, za koju se kasnije pod hrvatsko-slovenskim pritiskom ispričao, a ujedno je u kratkom uvodu prije sjednice vlade najoštrije osudio napad splitskih huligana na srbijanske vaterpoliste.

Predsjednik EP Antonio Tajani ispričao se u srijedu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću što je u nedjeljnom govoru u Basovizzi blizu Trsta koristio pojmove “talijanska Dalmacija” i “talijanska Istra”.

“Nije dobro da se takve izjave koje nedvojbeno imaju elemente revizionizma i teritorijalnih pretenzija izgovaraju i uopće događaju”, rekao je Plenković.

Tajani se ispričao nakon reakcije hrvatskih i slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu, “osobito iz obitelji Pučana” (Europske pučke stranke, EPP, kojoj pripada i premijerov HDZ) koji su jučer s njima sat vremena razgovarali, te nakon pisma hrvatske predsjednice, rekao je Plenković.

Tajanijeva “jučerašnja izjava i pismo mislim da su sada pojasnili kontekst i očekujemo da se takve izjave više ne ponavljaju”, zaključio je premijer u uvodnom osvrtu.

Na početku sjednice osvrnuo se i na drugi “neugodan i loš” incident, onaj splitski kada su huligani napali tri vaterpolista srbijanske “Crvene zvezde”. .

“To najoštrije osuđujemo, krajnje je neprihvatljivo”, rekao je.

Pozdravio je žurno postupanje policije jer su “huligani identificirani i uhićeni”.

“Vlada najoštrije osuđuje takva ponašanja i očekuje da hrvatska policija, kasnije i pravosuđe rješavaju ovakve slučajeve koji su nedopustivi i nikako ne pridonose slici grada Splita niti Hrvatske kakvu želimo”, rekao je premijer Plenković.

Ocijenio je da  su reakcije na izgred u Splitu i Hrvatskog vaterpolskog saveza i gradonačelnika Splita (Andra Krstulovića Opare, HDZ) bile primjerene.

Komentiraj