hina

PLENKOVIĆ: “Očekujem profesionalan pristup vlasti Srbije”

Premijer Andrej Plenković večeras je komentirao pogoršane odnose sa Srbijom i za nedjelju najavljeni skup Šešeljevih radikala (foto ilustracija) u Hrtkovcima koje su srbijanske vlasti zabranile.

“Očekujem profesionalan pristup vlasti Srbije i da ne dođe do bilo kakvih problema i incidenata u Hrtkovcima”, rekao je Plenković i dodao kako “imamo snažan interes i brigu za hrvatsku manjinu u Srbiji”.

“Vidjeli ste i prijetnje koje su upućene predstavnicima hrvatske manjine. Srbija mora riješiti taj problem interno. Hrvatska je spremna za razgovor i mislim da smo učinili jako puno proteklih mjeseci. Međutim, vrlo čvrsto ćemo se zalagati za zaštitu nacionalnih interesa i naše dostojanstvo, ali i nastojati dijalogom rješavati sve što možemo. Od gospodarske suradnje do rezidualnih pitanja iz vremena Miloševićeve agresije na Hrvatsku”, zaključio je Plenković o odnosima sa Srbijom u intervju HTV-u.

Policija zatvorila prilaz Hrtkovcima

Srbijanska policija zatvorila je u subotu popodne prilaz srijemskom selu Hrtkovci, objavili su beogradski mediji, dan uoči skupa koji je najavio ultranacionalistički političar Vojislav Šešelj i protumitinga dviju oporbenih stranaka koje protive njegovoj politici zastrašivanja lokalnih Hrvata.

Unatoč opetovanim zabranama, osuđeni rati zločinac Šešelj ponovo je u subotu najavio da će se njegovi radikali ipak u nedjelju okupiti u Hrtkovcima. To je selo postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.
U Hrtkovcima su u subotu pojačane policijske snage, a većina mještana smatra kako bi “bilo najbolje da im nitko ne dolazi” i da ih ostave na miru sa svojom politikom.

Prilaz selu iz pravca Šapca je do daljeg zatvoren, a reporterka N1 javlja da prometna policija zaustavlja sve automobile prije mosta na Savi u Šapcu i upućuje ih na alternativne pravce prema Beogradu te na sjever prema Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Subotici. Prema priopćenju Javnog poduzeća “Putevi Srbije”, zbog najave skupa obustavljen je promet na dionici Plаtičevo-Jаrаk, kod novog šаbаčkog mostа. Promet će biti obustavljen cijelu nedjelju, uz preusmjerenje na pravce Obrenovаc i Sremskа Mitrovicа.

Sve i da se Šešeljev skup ne održi, hrvatske stranke u Srbiji kažu kako je taj osuđeni ratni zločinac već postigao svoj cilj zastrašivanja pripadnika hrvatske manjine u Srbiji. “Danas je više nego jasno da je, bez obzira na zabranu javnog skupa i izjave dužnosnika kako policija neće dozvoliti okupljanje u Hrtkovcima, postignut cilj da se građani i građanke hrvatske nacionalnosti zaplaše, a u njihove živote vrati osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti”, priopćio je Hrvatski građanski savez (HGS).

Srbija zabranila sve skupove

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je ranije ovog tjedna da je “država zabranila sve skupove” u Herkovcima, poručivši kaako “Srbija neće u prošlost sukoba, već u budućnost”, te da “neće dopustiti ni uznemiravanje svog stanovništva u bilo kojem mjestu u zemlji”.

UN-ov sud je u travnju pravomoćno osudio Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima iz 1992. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove utvrdio je da je taj govor ‘rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovječnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata’. Šešelj ipak ne mora u zatvor jer su mu godine pritvora priznate u odsluženu kaznu.

Komentiraj