PLENKOVIĆ ‘Obrazovanje nam je važno, ali moramo voditi brigu o društvu u cjelini’

Premijer Andrej Plenković gostovao je u RTL Direktu, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju, između ostalog izmjenu državnih blagdana, odustajanje o ideji da se iznajmi Sabor za skup EPP-a, nedolazak Aleksandra Vučića u Zagreb na skup EPP-a te čistku u redovima HDZ-a zbog govora mržnje u WhatsApp grupama.

Premijer je naglasio kako razumije predstavnike sindikata prosvjetara i njihovu borbu za članove, ali kako Vlada “mora voditi brigu o društvu u cjelini”.

“Ono što smo stavili na stol kao ponudu sindikatima jest šest posto za sve, koliko su i tražili. Plus, obveza Vlade je razmotriti zajednički uredbu o koeficijentima, u kojoj ima puno nepravdi i nelogičnosti, pa da vidimo kakvi bi trebali biti u budućnosti. Politika ove Vlade, što se tiče plaća, 2017. bila je “2+2+2”, novi aranžman je bio “3+2″, 11,5 posto dosad… I s novom ponudom doći ćemo do kraja 2020. na 18,3 posto povećanja plaće u državnom i javnom sektoru, plus porezna rasterećenja. Njima će u mandatu ove Vlade otprilike između 1300 i 1600 kuna rasti plaća”, kazao je Plenković.

Premijer Plenković je naglasio da su pokušali dva puta pronaći konsenzus, ali nisu uspjeli te kako su napravili stvari koje idu u korist i učiteljima i profesorima.

“Nama je obrazovanje važno”, poručio je.

Premijer je u razgovoru istaknuo i kako je aktualna Vlada smanjila javni dug te platila 4,5 milijardi kuna jamstava ranijih Vlada te najavio veliku reformu od prvog siječnja kojom će smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru.

Plenković ne smatra da je novih dvije tisuće branitelja destabiliziralo sustav.

“Nije da se netko sjetio biti branitelj. Što se proračuna Ministarstva branitelja tiče za 50 posto smo ga povećali od početka mandata. Postojale su nepravednosti, praznine, otvorena pitanja koja nisu bila riješena. Dignitet Domovinskog rata u mandatu ove Vlade je stopostotni respekt. Riješili smo probleme koji su postojali i na financijski stabilan način. Ništa se zbog toga nije u financijskom sustavu destabiliziralo”, smatra.

Kao velike reforme, premijer je naveo kako je na današnjoj sjednici Sabora “usvojen rebalans, usvojen proračun za 2020. s projekcijama za 2021 i 2022. te izglasan Zakon o državnim blagdanima”.

“Sve to danas. Prošli tjedan podignuta je minimalna plaća, u mandatu ove vlade ona je povećana za 100 eura, prosječna plaća je za više od 800 kuna veća…”, nabrajao je premijer.

Na komentar voditelja Zorana Šprajca da je Vlada imala “sreće s gospodarskim rastom”, premijer je ironično odgovorio:

“Tako je, nije ništa do nas, sve je slučajno. A baš HDZ ili ja nismo doprinijeli članstvu u EU. Sve što je pozitivno je usput, a ovo što nevalja je do nas”, te se zapitao je li on zadužio Hrvatsku za 70 milijardi.

Premijer smatra da hadezeova većina u Saboru nije tanka te kako u “ovom izbornom sustavu nije moguće imati 130 mandata”, a komentirao je i čistku u zagrebačkom HDZ-u. ,istaknuvši kako je naslijedio disfunkcionalan HDZ koji je srušio vlastitu Vladu i nije imao šanse na izborima, ali je ipak pobijedio.

“Stvari su tu krajnje jednostavne. Predsjednik HDZ-a sam gotovo tri i pol godine, bili smo u problemu, srušili svoju Vladu, šanse u anketama su bile škrte. Pobijedili smo, oformili vlast, unatoč svemu tu smo. Ne plaćemo, bavimo se temama, još izdaleka kažu ‘dobro je kod vas, bolje nego prije’. Što se HDZ-a tiče, rasprave, konzultacije… Kažu iskusniji veterani da se rijetko kad ovako demokratski radilo. Kulturna kritika, neslaganje, to je ok. Govor mržnje – nemoguće, nemože proći”, kazao je premijer.

Osvrnuo se premijer i na kritike datuma izbora koje su stigle od bivšeg premijera i predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, rekavši kako je to “malo previše plakanja za kandidata s karakterom”, a “mlađe građane” je podsjetio da se izbori održavaju u prosincu zbog Tuđmanove smrti.

Na pitanje zašto je povučena odluka o izmještanju kongresa EPP-a iz Sabora, Plenković je rekao kako su EPP-ovci bili oduševljeni zgradom Sabora te su u njoj željeli održati svoj sabor. Kritičare te ideje nazvao je provincijalnim zastupnicima.

“Predsjedništvo sabora je donijelo odluku, termin se približava, a ovi veliki političari koji su vidjeli puno svijeta i parlamenata u tome vide problem… Ako imate saziv sabora koji žive od toga da radite incidenta, zašto bi ja radio problem”, izjavio je premijer.

Demantirao je i da je zamolio srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da ne dolazi u Zagreb.

 

 

Komentiraj