Plenković objasnio pojam “tvrde kohabitacije”

Premijer Andrej Plenković objasnio je u srijedu na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru kako će surađivati s novim hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i što je mislio pod “tvrdom kohabitacijom”.

“Kada me želite pitate što vam je to (tvrda kohabitacija), morate te odnose gledati u jednom kontekstu. Ovaj put je većina birača odlučila ovako, ne možemo tu ništa, možemo poštivati izborne rezultate i surađivati sukladno Ustavu i zakonu. Po našem političkom sustavu, ovlasti predsjednika bitno su drugačije nego početkom 2000. Svatko će se držati svojih ovlasti, surađivat ćemo na temama na kojima imamo zajedničke nadležnosti”, odgovorio je Plenković zastupniku Saši Đujiću (SDP), koji je od njega tražio da objasni što je mislio pod “tvrdom kohabitacijom”.

“Vidim da ste pravi đak prvak, koji prati što mu bivši šef stranke, a sada predsjednik Republike kaže i ide tražiti odgovore”, uzvratio mu je premijer i podsjetio ga kako smo kohabitaciju već imali.

“Sjećam se kada je vaš drugi predsjednik Ivo Josipović nastojao srušiti Vladu HDZ-a, odnosno Jadranke Kosor, dva mjeseca prije završetka pregovora o hrvatskom članstvu u EU, u proljeće 2011., svom ste silinom podržavali facebook prosvjede”, rekao je.

“Razlika između nas i vas, sintagma koju je uveo vaš, tada predsjednik stranke i Vlade ne može biti teza novootkrivenoga duha zajedništva kod ‘zajedničara’ koji je postao predsjednik Republike. To nije točno, to nije autentično”, rekao je premijer.

Podsjetio je kako je taj isti bivši premijer i bivši šef SDP-a, koji je polarizirao i dijelio društvo, istu retoriku imao i 2016. u kampanji za parlamentarne izbore.

“Što je govorio o meni, mojoj obitelji, posijao je sve moguće zlo neistina i difamacija”, izjavio je, dodajući kako to poslije ponavljaju njegovi đaci ili “pak ovi briljantni s najkrajnje desnice koji taj talog laži i difamacija bacaju u javni prostor već godinama”.

Đujić premijeru: Vaši su vas đaci nadmašili

Glede “plakanja” oko imenovanja veleposlanika, što je Đujić također spomenuo, premijer je istaknuo kako procedure imenovanja traju već nekoliko mjeseci.

“Koliko mi je poznato, riječ je o jednom jedinom imenovanju, ideja je (u Srbiju) poslati jednog od najiskusnijih, ne samo hrvatskih, nego i europskih diplomata Hidu Bišćevića”, rekao je premijer.

“Ne vidim problem da taj potpis bude ili u mandatu aktualne predsjednice ili u mandatu budućeg predsjednika. To nije nikakvo političko pitanje, nikakva demonstracija poruka, nego normalna procedura da nam mjesto, koje nam je politički bitno, posebno kad smo veleposlanika (Gordana Bakotu) iz Beograda, poslali u Berlin, funkcioira”, istaknuo je Plenković.

Poručio je kako u mandatu njegove Vlade nijedan diplomat koji je otišao van kad su o tome odlučuvali ministrica Pusić, predsjednik Josipović i premijer Milanović nije povučen prije nego što je odradio mandat.

“To vam je ta priča. Kao dobar đak, siguran sam da ćete prenijeti informacije gdje treba”, odgovorio je Đujiću.

“Svatko je nečiji đak, a đak je uspješan ako nadmaši učitelja. Vidim da su Vas Vaši nadmašili – Karlo Ressler šalje poruke iz Bruxellesa da više niste za predsjednika HDZ-a i Vlade, vidim da vas je nadmašio”, uzvratio mu je SDP-ov zastupnik.

Milanović je možda bio bivši, a sada je budući, a Vi kad postanete bivši, ostat ćete bivši za sva vremena, rekao je Đujić premijeru.

Komentiraj