Plenković obitelji Kožarić uputio “iskrenu sućut i duboko poštovanje”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak sućut obitelji akademika Ivana Kožarića, istaknuvši da se radi o talentiranom, svestranom umjetniku neiscrpne energije koji je za sebe govorio kako ideje crpi iz hodanja.

“Talentiran, svestran, s izraženim smislom za humor, tijekom gotovo sedam desetljeća rada i djelovanja, izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od dviju stotina skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu”,  naveo je predsjednik Vlade u sućuti.

Kožarićeva djela se, podsjetio je, nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima u zemlji i svijetu. “Oblik prostora – Frižider” uvršten je i u zbirku MoMA-e, a njegova privremena skulptura “Stog sijena” obilježila je otvorenje najznačajnijeg ovogodišnjeg kulturnog događaja, Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.”

“Bio je umjetnik neiscrpne energije, govoreći da iz hodanja crpi svoje ideje, u ateljeu je vješto uprizorivao ulične impresije, izradivši upečatljive skulpture koje su trajno postavljene u vanjskim prostorima. Za svoj rad je dobio mnoga priznanja i nagrade. Molim vas da, uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja”, navodi u sućuti predsjednik premijer Plenković.

Istaknuti hrvatski kipar, akademik Ivan Kožarić umro je u nedjelju u 100-toj godini u Zagrebu.

Komentiraj