PLENKOVIĆ O UVJETIMA MOST-a: ‘Neke od točaka su zanimljive i načelno mogu biti prihvatljive’

Davor Javorovic/PIXSELL

Andrej Plenković, šef HDZ-a, gostovao je danas u emisiji RTL Danas gdje je komentirao nadolazeće izbore, aktualne teme u Hrvatskoj, sastavljanje Vlade te zašto je baš njegova koalicija najbolja opcija za birače.

Na početku razgovora sa Zoranom Šprajcem ustvrdio je kako je pomalo umoran jer je u izborima od 2011. godine, no kao motiv pronašao je ‘odgovornost’.

‘Kada se čovjek politički angažira, onda treba biti spreman da napravi onaj iskorak u pravom trenutku. Ona priča o Kairosu i njegovom čuperku, možda je za mene bila ovoga proljeća i nisam imao nikakvih dilema, nakon što je došlo do odluke da se raspusti Sabor, kada nije uspjelo preslagivanje saborske većine’, kazao je Plenković.

Vezano uz RTL-ovu anketu koja prognozira da će HDZ imati 5-6 mandata manje, bez dijaspore, Plenković nije previše komentirao već pravim testom smatra tek izlazak na izbore.

‘Jedina anketa je 11.9. Meni se čini da sam uspio vratiti HDZ u igru, sjetite se kakva je bila atmosfera u stranci. Hoću iskoristiti još ovih 5 dana, bez obzira na eventualnu postizbornu suradnju s Mostom, za pobjedu. Imamo dobar i kvalitetan program i došao sam pobijediti’, kazao je šef HDZ-a.

Također smatra kako osim ekscesa s kandidatom Stevom Culejem koji je izvrijeđao Veljka Kajtazija nije bilo previše ružnih trenutaka u kampanji od strane HDZ-a.

‘Mi, osim Culeja, većih pogreški nismo imali. Ispričao sam se Kajtaziju i tražim da se svi suzdrže od osobnih uvreda.’

Komentirao je i uvjete Most-a: ‘Ja politici pristupam ozbiljno. Tu ima sedam točaka koje su objavljene u medijima, ja taj dopis nisam dobio niti na ikakvi normalni način od Mosta. Pregovorima u postizbornoj fazi ću pristupiti normalno, onako kako rade uljuđene europske demokracije. Razgovarat ćemo o programu buduće vlade, programu suradnje, da li je to koalicija ili neka druga vrsta suradnje, tu smo otvoreni. Neke od ovih točaka su zanimljive, načelno mogu biti prihvatljive. Ja mislim da to tako precizno ne piše, ono što oni govore, govore o financiranju političkih stranaka. Ono što je ne smijemo banalizirati je banaliranje javne dužnosti. Moramo se boriti protiv korupcije, poštujemo institucije.’

Smatra kako bi na vodećim mjestima javnih poduzeća trebali sjediti stručnjaci i vrhunski menadžeri.

‘Ne treba davati bonuse u trenucima kada ljudi ostaju bez posla. Treba staviti ugledne menadžere na mjesto direktora, a ne kao do sada da su po političkoj ostanovi’, kazao je za RTL šef HDZ-a.

 

Vezano uz njegovu imovinsku karticu, Plenković je kazao kako nema tajni oko imovinske kartice: ‘Ništa ja ne skrivam. Nema tajni. Imam stan, auto i plaću.’

 

Izjasnio se i tome kako vidi suđenje stranci i je li im to križ.

‘Nisam bio član HDZ kad ga je vodio Sanader, ali odgovorno pratim sve što se događa preko odvjetnika. Križ možda jeste na stranci, ali mi smo stranka koja je najviše pridonjela hrvatskoj državi. Bilo je i pogrešaka, a izražavam žaljenje za sve pogreške mojih prethodnika’, kazao je za RTL.

Predsjednik HDZ-a odgovorio je i što smatra najvećim uspjehom u životu.

‘Smatram da kao lider najveće stranke imam odgovornost usmjeravati političke procese. Spreman sam za reforme, pa i kurikularne. Mi smo stranka koja valorizira pojedinca koji radi, a tu je i kršćanska solidarnost.’

Na temu velike koalicija, odbacuje tu mogućnost:

‘Nema šanse za veliku koaliciju. S Milanovićem i ostalima mogu razgovarati o nacionalnim i strateškim interesima, no velika koalicija je spin onih koji su slabi. Što se tiče HDSSB-a – vidjet ćemo kakav će im biti biti rezultat.’

 

Komentiraj