Plenković o ukidanju prešutnih prekoračenja: “Naći ćemo rješenje, egzistencija građana neće biti ugrožena”

Na početku sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pitanja prešutnog prekoračenja na računima.

“Upravo smo imali sastanak ministar Marić i ja s guvernerom i viceguvernerom HNB-a. Dogovorili smo se da će dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao Vlada naći najbolje rješenje za ovaj problem. Instrument prešutnog prekoračenja koji je zadnjih godina u uporabi doveo je do situacije da naši građani toga možda nisu bili ni svjesni tog instrumenta i većih kamatnih stopa”, rekao je Plenković te dodao kako egzistencija građana neće biti ugrožena.

Dodao je kako će Vlada voditi računa o tome da rješenje, koje će predložiti, uključuje i moguću zakonsku izmjenu i limitiranje te efektivne kamatne stope, koja uključuje ne samo kamatnu stopu nego i naknade.

“To ćemo učiniti na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste taj instrument prešutnog prekoračenja praktički dnevno”, rekao je Plenković u uvodnoj riječi sa sjednice Vlade.

Dodao je kako je cilj izraditi rješenje koje će omogućiti bolju informiranost, nižu kamatnu stopu, a ne da se ponov situacije u kojima banke donose odluke o smanjenju limita prekoračenja. Potom je najavio sastanak sa svim bankama.

Covid potpore

Kada je riječ o potporama za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije, premijer je otkrio da je dosad utrošeno 18 milijardi kuna. ”Obuhvatili smo svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj, 720.000 radnih mjesta, 92 posto tvrtki”, rekao je i dodao da je “Vlada odlučna i dalje raditi na zaštiti potrošača, a ukoliko je potrebno ići će se i prema zakonskim izmjenama”.

“Relaksiranjem mjera dolazimo u situaciju da ćemo se prilagoditi okolnostima što se tiče potpora. Za kolovoz ćemo naravno ostati u ovom iznosu koje su bile 4.000 kuna, s obzirom da sada dolazimo do normalnog režima rada od 1. rujna, za rujan bi te mjere ostale samo za event industriju, putničke agencije i noćne klubove”, rekao je premijer.

Govoreći o Strateškom forumu na Bledu, Plenković je rekao da je taj susret bio koristan.

Spomenuo je i rast BDP-a. “Vidimo da je Hrvatska u drugom kvartalu ostvarila peti najbolji rast u Europskoj uniji i brži smo nego prosjek zemalja Unije”, rekao je Plenković, dodavši da su i plaće rasle.

“Vidimo da je Hrvatska u drugom kvartalu ostvarila peti najbolji rast u Europskoj uniji i brži smo nego prosjek zemalja Unije”, kazao je.

Epidemiološka situacija

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Plenković je rekao da je u Hrvatskoj barem jednom dozom cjepiva cijepljeno 51 posto odraslih ljudi, ponovivši da je cjepivo najbolji način zaštite od zaraze koronavirusom.

Slijedi odluka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ostaje mjera skraćenog radnog vremena do kraja godina koja pokriva i do 90 posto plaće, a maksimalno 3600 kuna s doprinosima.

“Mi sada iz faze očuvanja radnih mjesta, idemo u fazu kreiranja radnih mjesta. Za aktivne mjere zapošljavanja ove će godine biti dodatnih 500 milijuna kuna, a u 2022. 1,5 milijardi kuna” , napomenuo je premijer.

Ministar Beroš: “Od 117 pacijenata na respiratoru u proteklih 10 tjedana, 110 nije cijepljeno”

Komentiraj