Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆ O UHIĆENJIMA U ORAŠJU: ‘Uhićenja su pripremana dulje vrijeme, njihov je tajming indikativan’

Sjednica Vlade započela je u 10 sati u Banskim dvorima. Premijer Andrej Plenković izvijestio je na početku sjednice o svojem posjetu BiH. Govorio je o slučaju uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

‘Europska BiH je ključni vanjskopolitički prioritet RH te njezino pristupanje EU i NATO savezu. Imao sam zanimljive razgovore i s hrvatskim velikodostojnicima. Nažalost, kao što znate nedugo nakon posjeta došlo je do događaja koji je dignuo brigu hrvatske javnosti. Uhićenje 10 pripadnika HVO-a iz Orašja od kojeg su dvojica građani RH, pripremani su sasvim sigurno dulje vremena ali je njihov tajming indikativan’, kazao je Plenković.

Kako piše Dnevnik.hr, premijer je rekao i kako je naložio ministarstvima da pribave sve potrebne podatke te pribave pravnu i konzularnu pomoć uhićenim hrvatskim državljanima.

‘Obavijestili smo naše partnere u EU i NATO-u i iznijeli smo našu zabrinutost. Želio bih poslati jasnu poruku građanima da će naša Vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimne interese RH, ali i ljudska prava koja bi mogla biti ugrožena’, naglasio je Plenković te dodao kako svi zločini moraju biti procesuirani neovisno o etničkoj pripadnosti.

‘Međutim koncept udruženog zločinačkog pothvata u optužnicama za RH nije prihvatljiv, istaknuo je te kazao da se neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila i u BiH.

Podsjetimo kako su u ponedjeljak u Orašju uhićeni Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić.

Komentiraj