Plenković o Sputnjiku V: “Kada EMA odobri rusko cjepivo, mi smo više nego pripravni nabaviti ga”

Sjednica hrvatske Vlade održat će se u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Tijek sjednice:

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade uvodno je kako Hrvatska i dalje ima relativno dobru epidemiološku situaciju.

“Imamo prošli tjedan rast od 26 posto, ovaj tjedan rast od 20 posto, znači da se rast usporava. Na tragu popuštanja mjera i koraku prema normalnijem životu treba biti na oprezu”, rekao je.

O cijepljenju je rekao da je utrošeno 242 tisuće cjepiva, dok se proces cijepljenja, kaže, intezivira. “Pokrenut je portal za cijepljenje, prijavilo se 42 i pol tisuće ljudi, otvoren je bseplatan broj telefona na koji se javilo tri tisuće ljudi”, rekao je premijer Plenković.

“Nastavit ćemo sa svojim aktivnostima. Očekuje se odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson”, rekao je Plenković i ponovio da je Vlada od Rusije zatražila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V.

“Naša pozicija je bila vrlo jasna, učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje, kada Europska agencija za lijekove nabavi ovo cjepivo, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite naših građana od pandemije COVID-19”, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade kratko je spomenuo i da je u srijedu na posljdnji počinak ispraćen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar Tomo Medved izvijestio je o stanju na potresom pogođenim područjima te kazao kako je postavljeno kontejnersko naselje u Petrinji. Kazao je da su otvoreni uredi Hrv. Kostajnici, Glini i Sisku u kojima građani mogu prijaviti štetu na svojim objektima. Medved je kazao kako je zabilježeno 98 urušnih vrtača na području i da se stanje na terenu i dalje prati.

Izvijestio je i da je održan sastanak s DIP-om jer su u potresu stradala biračka mjesta na Banovini, njih 51, i potrebno je pronaći nova mjesta za održavanje lokalnih izbora. Izvijestio je i kako je voda za ljudsku upotrebu od svih isporučitelja na potresom pogođenom području zdravstveno ispravna.

Ministar Darko Horvat predstavio je aplikaciju Obnova.hr za podnošenje digitalnog obrasca za obnovu potresom oštećenih zgrada. Potom je uslijedila prezentacija nakon koje je premijer rekao kako je najvažnije da sve bude jednostavno i da se ne mora puno tražiti.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. HZJZ je do sad poslao više od 1000 pozitivnih uzoraka na sekvencioniranje u CDC. “Za njih 350 smo dobili rezultate. Od toga su 99 pozitivni na UK varijantu, 2 na afričku i 4 na njujoršku. Britanski soj prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz ponešto pozitivnih u Gradu Zagrebu”, rekao je ministar Beroš.

Na dnevnom redu Vlade je i odluka o oslobođenju od obveze plaćanja zakupnine, najamnine i naknade za korištenje stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske zbog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grad Zagreb.

Na Vladi je i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te prijedlog zakona o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu (EU).

Komentiraj