Plenković o slučaju preminule djevojčice: “Treba se fokusirati na individualnu odgovornost svih koji su u slučaj bili uključeni”

U Središnjici HDZ-a održava se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a putem video linka. Prije sjednice premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Premijer je na početku rekao da će se raspravljati o svim važnim temama, od koronavirusa do lokalnih izbora, a osvrnut će se i na tragičan slučaj iz Nove Gradiške.

O izmjenama zakona i generalno promjenama u socijalnom sustavu

“Ministar je imao niz sastanaka. Zakon je donesen da se poboljša sustav udomiteljstva. Ovaj konkretan slučaj može biti poticaj za promjenu zakonskog okvira, no treba se fokusirati na individualnu odgovornost svih koji su u slučaj bili uključeni.

Mislim da smo brzo reagirali. Objektivna odgovornost Vlade postoji za sve što se zbiva, no odgovornost ministra se ne može povezati s pogreškama pojedinih ljudi. Sigurnost djece je najbitnija.”

O prednostima biološke obitelji

“Ako je sve dobro, normalno je da se djeca razvijaju uz roditelje. Nažalost, nisu sva ozračja pozitivna ni dobra, postoje disfunkcioionalne obitelji s problemima, onda je interes djeteta važniji. To znači da dijete ne treba forsirati da bude u biološkoj obitelji ako se tamo mogu dogoditi tragedije poput ove.”

O promjeni zakona zbog bržeg rješavanja problema

“Čim se dokaže da su u opasnosti, treba ih zdvajati iz okoline u kojoj ne bi smjeli biti.”

Postoje različiti oblici savjetovališta, stručna pomoć, napomenuo je.

Nitko ne može garantirati da se ovakve stvari ne događaju, sjetimo se primjera na Pagu, dodao je.

“Nažalost, uvijek postoje grozne stvari koje se događaju, uvijek neki ljudi čine zlo. Mi kao država možemo učiniti sve da takve situacije svedemo na što manji broj. Nastojat ćemo da sustav funkcionira bolje.”

Komentiraj