Plenković o pucnjavi: “Prema informacijama koje imamo, postoje motivi terorističkog akta”

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, na početku sjednice Vlade, prve nakon pucnjave na Markovom trgu, komentirao taj incident.

“Svjedočili smo napadu na Markovom trgu. Osoba koja je odgovorna je počinila samoubojstvo, policija i DORH utvrđuju sve okolnosti, no kao temu trebamo otvoriti motive i razloge za ovaj čin, koji prema informacijama kojima raspolažemo ima i elemente terorističkog akta”, rekao je premijer na početku sjednice.

Dodao je da je posjetio ranjenog policajca.

Najavio je da će u 13 sati održati konferenciju za novinare o aktualnim temama.

“Istječe moratorij na ovrhe, dogovoreno je sa javnim bilježnicima i FINA-om kako će to ići. Ovrha će biti manje nego ranije, ali moramo naglasiti da se obveze moraju ispunjavati”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se potom na još jedan rekordni dan u broju oboljelih od koronavirusa. U četvrtak ih je, naime, 748. “Riječ je o širem trendu prisutnom i u susjedstvu, Europi i svijetu. Pandemija se kako smo i pretpostavljali s hladnijim vremenom i širi. Danas broj zaraženih premašuje 38 milijuna, a to je za dva milijuna više nego prošlog tjedna”, istaknuo je Plenković.

“Pandemija se, kao što se na proljeće i pretpostavljalo, tijekom jeseni i dolaskom hladnijeg vremena ubrzava i širi pa danas broj zaraženih diljem svijeta premašuje 38 milijuna, što je za čak dva milijuna više nego prije tjedan dana.

Taj broj raste dnevno za oko 350.000 ljudi. U Europi je u zadnjih tjedan dana više od 700.000 tisuća ljudi zaraženo”, dodao je premijer.

“Broj aktivnih slučajeva porastao je preko 1000 od naše zadnje sjednice vlade. Trenutno ih imamo 3210, što je najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije. Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom”, rekao je.

Još jednom je apelirao na pridržavanje mjera – održavanje distance, pranje ruku, nošenje maski. “To su, realno gledajući, vrlo male žrtve za zaštitu zdravlja i radnih mjesta”, rekao je.

Mladima je poručio kako su u vladi svjesni da pandemija narušava i njihov društveni život, navike i želje, pa zna da im nije lako svih ovih mjeseci.

“Unatoč tome, smatram kako je bitno da upravo mladi poštuju mjere, da na taj način štite svoje ukućane, roditelje, bake i djedove. Danas hrabrost nije u kršenju mjera, to svatko može. Danas je hrabrost žrtvovati dio svog komoditeta, svojih aktivnosti, da bi se zaštitili drugi”, naglasio je premijer.

Komentiraj