Plenković o Milanoviću: “Vidite da nije svejedno tko je na čelu Vlade”

 

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Koprivnici komentirao slučaj Janaf, a ujedno se osvrnuo na izjavu predsjednika Zorana Milanovića, u kojoj je rekao da su i ministar unutarnjih poslova i premijer znali sve i istrazi.

Milanović optužio Božinovića da je znao sve o istrazi i utjecao na njezin tijek

“Jako je znakovita rečenica “Ja sam bio premijer pa sve znam”. To je za javnost kapitalna informacija, tko je na čelu vlade. Politika mene i HDZ-a je da ne želim znati čime se bavi USKOK i policija. To je borba protiv koruopcije. Niti znati niti utjecati. Ako je to zaista izgovorio, onda je krucijalno da javnost zna kako se tko ponaša kao predsjednik Vlade. Vidite da nije svejedno tko je na čelu Vlade”, rekao je premijer Plenković.

“Da sam ja kao predsjednik HDZ-a i Vlade ovo izgovorio što je on sada izgovorio, sad bismo imali rafalne udare medija, komentatora, svih živih kako se to netko odnosi prema sudstvu, DORH-u, policiji. Rafalne. Imali biste baražnu vatru prema meni. Ovdje to ne čujem. Ne zazivam to, nego samo kažem da ne čujem”, dodao je.

“Da tako nešto znam ja ili ministar Ćorić sigurno ne bi bio imenovan za predsjednika uprave. Barišić je ovlastio osobu, ne obnaša nijednu dužnost. Bismo li ga stavili na listu da smo znali? Sigurno da ne bi. Ovaj današnji trenutak je velika razdjelnica između mene i njega. … Ovaj trenutak je velika razdjelnica, meni se čini da je on egzaltiran, to su nervozne reakcije”, dodao je.

Plenković je rekao da, ako postoje istrage i one su tajne, on osobno za njih ‘ne želi znati’. “Ako postoje istrage i ako su one u toj fazi tajne, ja za njih ne želim znati. Ti procesi očito idu u jako uskom krugu ljudi. Da idu ovako, preko mikrofona, ne bi trajali niti sekude. Svaka istraga je bitna, svatko tko je osumnjičen, treba ići kroz to onako kako je po zakonu”, dodao je.

Novinari su ga pitali je li ipak osjećao da je ipak trebao znati s obzirom na to da je uhićeni Kovačević šef velike državne firme. “Nemam nikakvih osjećaja spram toga. Postoje činjenice koje znate u nekom trenutku i one koje ne znate”; odgovorio je Plenković.

Upitan je li ministar Božinović znao, kaže: “Ja sam uvjeren da on to nije znao. Zašto bi on to znao kao ministar unutarnjih poslova. Policija radi svoj posao”, kazao je.

Na novinarsko pitanje je li itko od članova Vlade išao u Kovačevićev ‘Klub’, odgovorio je: “Ne znam, ja ne pratim svoje članove vlade. Ne znam gdje idu ručati, gdje šeću, to me ni ne zanima. Možda bi bilo dobro da on (Milanović) objasni, ako je išao u taj klub, zašto je tako nervozan.”

Dodao je da njemu niti jedan ministar nije dolazio s istragama u kojima mu iznose detalje te poručio novinarima da upitaju predsjednika kako je on za vrijeme predsjedanja Vladom znao takve stvari.

Komentiraj