PLENKOVIĆ O MARAKEŠU “Nismo podlegli histeriji, pokazali smo zrelost”

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade komentirao aktualne političke teme. Rekao je kako je nedavno otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Podsjetio je i na nedavni sastana sa županima u Rijeci te rekao kako je njime bio zadovoljan.

Naglasio je kako u proteklom tjednu Vlada imala više važnih međunarodnih susreta. Između ostalog je kazao i kako Svjetska banka savjetodavno pomaže Hrvatskoj u provođenu reformi. Plenković je podsjetio i na sudjelovanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovičća na summitu u Marakešu.

“Vidjeli ste da je ogromna većina članica UN-a prihvatila Globalni kompakt. Riječ je dokumentu koji nije obvezujući, ovo je jedini način da se kontroliraju migracije. Naš stav je bio razuman, racionalan, nismo kao ni inače podlegli histeriji, kao što to rade neke druge političke stranke. Pokazali smo zrelost, a s time ćemo i nastaviti”, rekao je Plenković na početku sjednice.

Božinović je predstavio izmjene koje se predlažu Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu. Premijer Plenković zaključno je kazao kako će ovim izmjenama Hrvati izvan Hrvatske moći lakše steći hrvatsko državljanstvo nego dosad, “ali pritom se zadržava nužna razina potrebnog opreza i sigurnosti”.

Na današnjoj sjednici raspravljat će se i o prijedlogu odluke o proglašenju projekta “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Sinj” strateškim investicijskim projektom te Prijedlog odluke o proglašenju projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Krapina” strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Komentiraj