Plenković o dugu veledrogerijama: “Mogu oni izdržati, imaju velike zarade. Ne vidim da su gladni”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Karlovcu komentirao dug veledrogerijama.

Stalno se ponavljaju iste stvari. Uvijek uoči nekakvih izbora veledrogerije angažiraju PR agencije kako bi radile pritisak u medijima. Ranije smo plaćali dugove, trenutno smo u razgovorima. Zadaća ministra Beroša je da vodi računa o financijama i rashodima. To treba biti prvi korak u rješavanju problema, a sve ostalo, poput doprinosa, je idući korak. Dostavljat će oni lijekove, ne brinite se. Svaki put isto završi”, rekao je.

Nekoliko je puta ponovio da će veledrogerije isporučivati lijekove te da niti jedan građanin neće biti zakinut s dostavom lijekova. Dodao je i da on ne zna da je ikad ikome falilo lijekova.

“Ne mogu odgovarati na hipotetska pitanja. Ne dolazi u obzir isplata u jednom trenutku 3.5 milijarde kuna duga. Što se to dramatično dogodilo danas?”, pitao je premijer i dodao kako veledrogerije mogu to izdržati jer imaju velike zarade. “Ne vidim da su gladni”, rekao je.

Poručio je da su ‘PR agencije veledrogerija čudo’. “Siluju medije da postavljaju ovakva pitanja, angažirat ću ih za vladu”, kazao je Plenković.

Podsjetimo, u srijedu je održan sastanak predstavnika veledrogerija s ministrom Vilijem Berošem. Predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač kazala je da im je od šest i pol milijardi duga do kraja tjedna ponuđeno 800 do 900 milijuna kuna.

“Ograničenja lijekova prema bolnicama će se nastaviti”, rekla je Diana Percač.

Svaka će veledrogerija zasebno odlučiti kako će dalje postupati. “Premijer je rekao da se svaki dug mora platiti, ja ga podržavam”, dodala je.

Jasminko Herceg iz Medike kazao je da je obećano 900 milijuna kuna. “Bili bismo jako sretni da iduće minute to možemo riješiti. Ja vam mogu reći da do petka nastavljamo obustavu”, rekao je i dodo da je očekivao ovakav tijek sastanka – oni traže više, a Vlada nudi manje.

Gotov sastanak veledrogerija s ministrom: “Ograničenja lijekova prema bolnicama će se nastaviti”

Komentiraj