Plenković o Afganistanu: “Bit će mala migracija, odabrana i humanitarna migracija”

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako nijedna zemlja u EU ne želi masovan ulazak afganistanskih izbjeglica u EU, dodajući kako postoji mogućnost da se “pomogne malom broju ugroženih”.

“Hrvatska ima jasan i realan pristup prema razlikama koje postoje u EU, uviđamo razlike između mediteranskih zemalja koje su vrata dolaska nezakonitih migracija sa sjevera Afrike. Svi žele veću solidarnost u odnosu prema drugim članicama Unije. Neke zemlje srednje Europe ne žele tu solidarnost pa nema napretka oko ključnih dokumenata koji već stoje na stolu puno vremena. Smatram iz realnog kuta i s nacionalnih interesa Hrvatske da nekog općeg otvaranja iz bilo kojeg novog izbjegličkog vala neće biti, ne postoji nijedna zemlja unutar EU da će reći ‘dođite svi, nije problem’, kazao je premijer Plenković novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Dodao je da se treba razgovarati sa susjednim zemljama Afganistana da pomognu te mogućnost da se pomogne malom broju ugroženih. “Bit će mala migracija, odabrana i humanitarna migracija”, kazao je.

Što se tiče pristupa Srbije EU-u, koji zagovara mađarski premijer Viktor Orban, kazao je da Hrvatska ima stav prema proširenju svih država jugoistoka Europe. “Postoje njihove ambicije, kriteriji i proces. Svi moraju ispuniti kriterije kao što je i Hrvatska ispunila”, kazao je.

Komentiraj