Plenković: “Nove mjere će trajati od 28. studenog do 21. prosinca”

U podne se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava sjednica Vlade, na kojoj će premijer Andrej Plenković predstaviti nove, strože mjere za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Plenković je u srijedu najavio da će nove mjere trajati do pred Božić, a mogu trajati i dulje budu li to epidemiolozi tražili.

Ministri iz resora financija, gospodarstva i rada zaduženi su za izradu kompenzacijskih mjera za poduzetnike.

Tijek sjednice Vlade:

Na početku je Plenković najavio da će u 14 sati medijima predstaviti paket novih mjera. “U 14 sati imat ćemo predstavljanje novih mjera u cilju zaštite zdravlja građana, paket koji se nadovezuje na zadnje mjere kako bismo poduzeli aktivnosti koje će usporiti širenje zaraze”, rekao je.

“Treba imati na umu da ove mjere imaju epidemiološku podlgu. Dodatnim testiranjima probat ćemo bolje utvrditi trendove zaraze, zadržati funkcioniranje zdravstvenog sustava i pripremiti se za distribuciju cjepiva”, naglasio je.

Plenković je dodao da ministri iz ekonomskih resora istovremeno rade na očuvanju radnih mjesta. “Ponovit ću da planirane mjere koje stupaju na snagu u subotu, trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo uoči Božića omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa. S današnjim brojevima moramo poduzeti dodatne mjere”, istaknuo je Plenković.

Istaknuo je da je ovaj tjedan bio bogat političkim događajima – usvojen je proračun za 2021., održana je rasprava na inicijativu oporbe o ministru Ćoriću i tu smo “poslali jasnu potporu ministru i otklonili zamjerke”, rekao je i dodao:

“Obilježili smo Međunarodi dan borbe protiv nasilja nad ženama, potvrdili koliko smo predani tome u cilju sprečavanja nasilja, potpore žrtava i strožem kažnjavanju počinitelja”.

Plenković je govorio i o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. “Sastanak je bio dobar i koristan, postigli smo dogovor o svim bitnim temama. Predložili smo neke mjere koje će biti usvojene uskoro”, rekao je.

Predstavnik Ministarstva zdravstva govorio je o stanju s koronavirusom. “U Međimurskoj županiji mobilizira se Hotel park u Čakovcu. HZJZ pokrenuo je pozivni centar u kojem studenti pomažu u pronalasku kontakata”, kazao je i dodao: “Ministarstvo zdravstva promptno reagira na zahtjeve bolnica. Po pitanju slobodnih mjesta smo u dobroj situaciji”.

Davor Božinović rekao je da su donesene dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija u zadnjih tjedan dana. “O tome smo pričali sa županima. Cilj novih mjera je da se potakne građane na što manje kontakata. Inspektori i policija obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava te 4 kaznene prijave protiv osoba koje su širile zarazu”, rekao je Božinović.

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o poreznoj reformi.

“Porez na dodanu vrijednost, ukida se za male pošiljke iz EU od 1. srpnja 2021. godine”, rekao je i dodao: “Smanjuju se porezne stope, uvodi se nacionalna naknada za starije osobe. Predloženo je snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto. Izmjena će biti i u ostvarivanju dohotka od imovine, primjerice iznajmljivači stanova neće više morati ovjeravati ugovore kod javnog bilježnika prije porezne uprave”.

Marić je otkrio da se smanjuje stopa poreza na dobit s 12 na 10 posto za one koji imaju manji godišnji prihod od 7.5 milijuna kuna.

Vlada je usvojila paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme, koji će, nakon podrške Sabora u prvom, biti upućen u drugo saborsko čitanje. Riječ je o prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, na dobit, PDV-u te fiskalizaciji u prometu gotovinom, uz koje sada ide i prijedlog izmjena zakona o o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Naime, predloženim bi se izmjenama zakona o porezu na dohodak snizile stope toga poreza s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica, to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod. No iz Vlade su još ranije poručili da to neće ići na teret lokalne samouprave, nego na teret državnog proračuna pa se predloženim izmjenama zakona o financiranju lokalnih jedinica predviđa povećanje udjela općina i gradova te županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok bi se iz raspodjele ukinuo udio za fiskalno izravnanje (koji sada iznosi 17 posto) i za to bi se sredstva osigurala u državnom proračunu.

Premijer Plenković rekao je da je važno da reforma stupi na snagu 1. siječnja 2021. s ciljem rasterećenja građana.

Vlada je u drugo saborsko čitanje poslala i paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, kojim se ono dalje usklađuje s europskim uredbama.

Komentiraj