PLENKOVIĆ ‘Nitko ne može blokirati ulazak Hrvatske u Schengen’

Premijer Andrej Plenković komentirao je u utorak ulazak Hrvatske u Schengen, potragu za hrvatskim kapetanom na brodu Bourbon Rhode i posljednje rezultate CRO Demoskopa.

“Ne može nas nitko blokirati ako Komisija kaže da smo ispunili konkretne kriterije. Slijede pregovori, a blokade ne smije biti jer se teme koje nemaju veze sa Schengenom se ne smiju miješati s tom temom”, kazao je premijer, prenosi N1.

Premijer je podsjedio kako Hrvatska nije izgradila zidove ni fizičke barijere, kao ni bodljikavu žicu.

“Hrvatska Vlada neće dizati bodljikavu žicu između Bosne i Hercegovine, naročito ne između Hrvata i Hrvata. Nego ćemo tehnološki dizati naše sposobnosti, što i radi Ministarstvo unutarnjih poslova. Ispunili smo svih osam područja koja se tiču Schengena i na taj način, zahvaljujući požrtvovnosti 6.500 naših graničnih policajaca, čuvamo granice i sprječavamo nezakonite migracije”, poručio je Plenković.

Premijer je u razgovoru s novinarima naglasio kako Hrvatska čini sve što je u njezinoj moći da se intenzivira potraga za nestalim kapetanom Dinom Miškićem te kako je Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s veleposlanstvima u Parizu i Washingtonu.

“Sve informacije moramo provjeriti i vidjeti možemo li još nešto učiniti. To je naša odgovornost i obveza. Svjesni smo da se nesreća dogodila nasred Atlantika, riječ je o golemom morskom području koje se pretražuje. U svakom slučaju, mi diplomatskim putem, svim kanalima koje imamo, nastojimo da i Francuska i SAD, ako mogu, iskoriste svoje sposobnosti i i nastave potragu za nestalim pomorcima, uključujući gospodina Miškića”, rekao je premijer.

Na upit o rezultatima posljednjih anketa, premijer je kazao kako je najvažnije da je aktualna predsjednica zadržala prednost, da je “favorit” te kako je on uvjeren u njezinu pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima.

 

Komentiraj