Screenshot/dnevnik.hr

PLENKOVIĆ “Nisam preuzeo posao oko Agrokora, a s Martinom Dalić se još uvijek povremeno čujem”

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove Tv, gdje je odgovarao na pitanja o referendumu, poreznoj reformi, plaćama i Agrokoru.

“Mislim da se moramo najprije vratit na supstancu ovog dogovora koji je postignut na Privremenom vjerovničkom vijeću, a to je da je jednoglasno podržan tekst nagodbe, da on sada ide, za nekoliko dana kada sud odredi ročište svih vjerovnika, na izglasavanje vjerovnika i mi možemo s aspekta Vlade, s aspekta Hrvatske države, s aspekta odvažnosti parlamentarne većine koja je oformila ovakav zakonski okvir, prije svega biti izrazito zadovoljni”, odgovorio je Plenković na pitanje o nagodbi u Agrokoru kojom će Rusi dobiti većinski paket. Plenković je dodao da je amričko-ruski sukob oko Agrokora “nebitan”.

“To mi je krajnje nebitno, to su medijski komentari. Ono što je meni bitno – bitno je da je pravni okvir koji je Vlada predložila u kratkom roku spriječio gospodarsku katastrofu i kompanije i dobavljača i malih poljoprivrednika i cijelog financijskog sustava, dao ekonomsku budućnost kompaniji, održao radna mjesta, održao ekonomsku budućnost svih partnera Agrokora. Dakle, kada gledam u cjelini, u odnosu na ono što nam je prijetilo oko Uskrsa 2017. To moramo malo osvijestiti jer imam dojam da se ta tema danas percipira kroz trivije. Tipa da li je veleposlanik Rusije ili Amerike nešto rekao. To nije bitno”, smatra Premijer koji je također izjavio kako su izjave veleposlanika izvučene iz konteksta.

Plenković se usprotivio Baginim tvrdnjama da je “preuzeo cijeli posao” oko Agrokora.

“Taj cijeli posao je radila Izvanredna uprava, radili su ga svi dionici. Hrvatska Vlada ima odgovornost za hrvatsku ekonomiju. Normalno je da svi oni koji su uključeni u taj proces izraze svoje stavove, svoja mišljenja. Meni je bilo u interesu, kao predsjedniku Vlade znati o čemu se u procesu radi. Mislim da je bivša potpredsjednica Vlade odradila odličan posao kada je riječ o supstanci cijeloga procesa”, izjavio je, priznavši kako je s Martinom Dalić nakon odlaska iz Vlade imao “određene telefonske kontakte”, ali ne u vezi Agrokora.

Na pitanje o poreznoj reformi i najavljenom smanjenju PDV-a, Plenković je rekao da je to realno tek 2019.

“Dakle, mi smo kao stranka imali izborni program koji je kazao 2016. da ćemo biti prva Vlada koja će smanjiti opću stopu PDV-a. Nismo rekli da će to biti odmah nego vjerojatno sukcesivno. Mislimo da smo sada u situaciji da možemo to predizborno obećanje realizirati od 1. siječnja 2019. Dakle, vi znate da od PDV-a Hrvatska godišnje skupi 50 milijardi kuna. Znači to je ozbiljan iznos. Mi smo jedna od zemalja s najvećom stopom PDV-a”, rekao je premijer najavivši kako će PDV sigurno umanjiti za jedan postotni poen. O poreznom rasterećenju plaća Plenković se nije htio izjasniti s konkretnim planovima.

“Mi ćemo izgledno gledati kako možemo u reformi ići s dodatnom reformom poreza na dohodak, poreza na doprinose, vidjet ćemo nešto o općem poreznom zakoniku. Biti će to jedan paket, na tome se radi. Tijekom jeseni izaći ćemo s vrlo detaljnim prijedlozima pred hrvatski Sabor. Vjerujem da će dodatna rasterećenja koja su se već pokazala jako korisna, mi sada imamo procjenu učinka onoga što smo radili na početku. Oni su svi pozitivni efekti. Od demografskih mjera. I porezna reforma je dio toga. Prema tome, očekujem pozitivne efekte i jedan dobar prijem kod velike većini ljudi”, kazao je premijer.

Plenković je najavio i kako će se “čuti s Predsjednicom ovih dana”.

“Naš je odnos OK. Mi razgovaramo i svim bitnim temama. Imamo jednom mjesečno redovite susrete ona i ja i predsjednik Hrvatskog sabora”, rekao je, dodajući kako je na njoj hoće li tražiti podršku HDZ-a za drugi mandat.

“To je na njoj. To sam već toliko puta kazao da mi moramo kao najveća stranka, kao najodgovornija stranka znati da li predsjednica koja je izabrana kao kandidatkinja HDZ-a, uz potporu niza drugih stranka prije tri i pol godine, želi u novi mandat. Bilo bi više nego korektno da tu informaciju znamo. Mislim da je potpora HDZ-a jako važna u predsjedničkim izborima.”

Na pitanje o referendumski inicijativama, Premijer je izjavio kako smatra da to nisu najbolji načini za odlučivanje o izbornim sustavima neke zemlje.

“Za to postoji Hrvatski sabor, postoji Vlada, postoje političke stranke koje mogu na puno na puno precizniji i detaljniji način regulirati izborni sustav. U jednoj sam emisiji rekao da smo trodomni Sabor imali 1990. S druge strane Markovog trga sjedilo je 356 ljudi. Pa dvodomni Sabor, u kojem je bilo između 195 i 207 zastupnika, a sad ih imamo 151. Slovenija ima duplo manje stanovnika, pa ima 90 zastupnika. Broj zastupnika nije upitan. Mislim da je smanjivanje prava zastupnicima manjina korak nazad. To rade ljudi koji ne znaju ništa o tome što je bilo 90-ih. Mi smo morali donijeti ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kako bi se omogućilo međunarodno priznanje Hrvatske”, smatra Plenković.

Predsjednik HDZ-a smatra kako je Davor Ivo Stier donio loše odluke, te kako “stranka nije debatni klub”.

“Politička stranka ima svoja tijela i način donošenja odluka i stavova. Što se toga tiče, oni koji misle da je stranka debatni klub nikada nisu bili u stranci, ne razumiju političke institucije ni njihov način djelovanja”, izjavio je.

 

Komentiraj