HINA/ Daniel KASAP/ dk

PLENKOVIĆ ‘Nije vrijeme da se Marić povuče’

Premijer Plenković prokomentirao je medijima današnju akciju policije i DORH-a u slučaju Agrokor.

“Ja kao predsjednik vlade ne namjeravam komentirati detalje bilo kojeg procesa kojeg vode DORH i policija i koje će imati budući sudski epilog. Ono što želim ponoviti je da smo, prvo, mi dobili izbore na politici koja je sadržavala političku stabilnost, ali i na obećanju da vratimo povjerenje u institucije. Kada sam rekao da idemo u transformativni proces nisam ni slutio da ćemo imati ovakav slučaj koji će biti važan slučaj za gospodarsko poslovanje u Hrvatskoj. Što smo napravili po tom pitanju, važno je za reći, jer mi se čini da od drveta ne vidimo šumu”, započeo je premijer i odsjetio što je vlada u slučaju Agrokor radila od siječnja.

“Kako je vlada reagirala u siječnju? Ne tako da bi na bilo koji način rušila rejting koncerna. Imali smo 4 scenarija, da ne napravimo ništa u toj privatnoj kompaniji pa što bude. Za nas to nije bila opcija. Znate i sami koliko stečaji traju i kakav bi negativan efekt to imalo na ekonomiji. Varijanta druga bila je nacionalizacija, a to nismo željeli, da na kraju porezni obveznici plaćaju dugove. Treći način bio je da kompaniji damo novac, a ni to nije bila opcija. Jedina opcija bilo je donošenje Lex Agrokora iza kojeg stojimo. Osigurao je isplatu malim dobavljačima, funkcioniranje lanca, uspješnu turističku sezonu, dao vrije za restrukturiranje i na kraju ni jedan od tih točaka nije utjecala na teret hrvatskih građana i poreznih obveznika. Izbjegli smo veliki gospodarski tsunami i to je ono što je važno. Mi ovome nismo pristupili populistički. Držali smo stalno isti kurs, a on je bio jasan. Značio je da pravna tijela rade svoj posao, a vlast radi svoje. Fokusirani smo na nastavak rada kompanija”, poručio je Plenković.

Upitan može li saborsko povjerenstvo nastaviti funkcionirati paralelno s istragom DORH-a, rekao je da je njemu i stranci to svejedno.

“Ja sam i pravnik i legalist, i koliko je meni poznato malo je prostora za interpretacije kakve imaju kolege iz oporbenih stranaka. Dakle, prema članku 4. Zakona o saborskim povjerenstvima, povjerenstvo prestaje s radom kada se pokrene sudski postupak vezano uz predmet pred povjerenstvom. Ali sto se tiče i mene i vlade nama je i više nego u interesu da se ova priča razjasni do najsitnijih detalja. To je higijenski za hrvatsko društvo. Hoće li do toga doći pred saborskim povjerenstvom, pred nekim saborskim odborom, nije važno. Nije važno pred kojim ćemo tijelom to napraviti. Važno nam je da se kompletno rasvijetle sve okolnosti oko ovog slučaja”, rekao je premijer.

Poručio je i kako nema govora o političkom progonu Ivice Todorića.

“Nema političkoga progona. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi dosada neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog mene niti bilo koga u vladi i HDZ-u prema DORH-u što i kako da rade. Otklanjam svaku sumnju o tome”, zaključio je.

Upitan je li vrijeme za Marićevu ostavku, ustvrdio je da nije tako.

“Ne, nije vrijeme da podnese ostavku. On je posao u Agrokoru obavljao prije nekog vremena, danas obavlja drugi posao i obavlja ga dobro. Stalno imamo tu tezu da su svi sve znali, ali ne bih rekao da su baš svi sve znali”, rekao je premijer.

Upitan tko je pisao Lex Agrokor, nije htio govoriti o imenima, ali je rekao da je vlada tonijela taj Zakon i da iza njega stoji.

“Ključno je da je komunikacijska strategija vlade bila da niti jednim svojim potezom ne učinimo položaj kompanije gorim niti da financijsku i ekonomsku stabilnost zemlje ne ugrozimo. Mi smo u situaciji da nam sve kreditne agencije dižu izglede na stabilne, imamo smanjenje nezaposlenosti. Svi u oporbi su 6 mjeseci govorili da štitimo Agrokor, jednog gospodina i jednu obitelj. Sad ispada da to nije tako. Predlažem da onda opet pogledamo tko je tu koherentan, konzistentan i tko je spriječio gospodarski i financijski tsunami. Hrvatska vlada u ovoj parlamentarnoj većini”, zaključio je premijer.

Komentiraj