Urednik Nacionala Berislav Jelinić gostovao je na N1 televiziji, u emisiji Pressing novinara Petra Štefanića, gdje je komentirao trenutnu političku situaciju oko Agrokora i afere “Hotmail”.

Upitan da komentira današnji premijerov zahtjev upućen konzultantima da vrate novac koji su dobili od Agrokora, Jelinić je rekao: “Našao je crkvu gdje će se molit… Važnija je poruka bila da institucije rade svoj posao. Time je pokazao da ulazi u zonu odrješitijeg distanciranja od toga. Kako se pozdravio s Martinom Dalić… Ne može otići zbog percepcije nego zato što je bila odgovorna za toksičan koktel neprimjerenog ponašanja koji je prošli tjedan razotkriven, ali se nazirao duže vrijeme… Koliko će se brzo i oštro Plenković ograditi od toga, toliko će on smanjiti manevarski prostor da se procesi povezuju s njim.”

Reakcije predsjednice na aferu “Hotmail”, Jelinić je nazvao zakašnjelim i šablonskim.

“Ona temeljito kasni, drama se zbiva sedam dana, od nje glasa čuti nije. Mogla je odreagirati, i premijer je odreagirao iz inozemstva. Ova reakcija je u redu, šablonska.. Teško je dokučiti puteve i način reagiranja predsjednice. Možda je zakasnila, ali nije izazvala podsmijeh javnosti, što njeni istupi često izazivaju,” rekao je, dodajući kako hrvatsko društvo još uvijek nije zakoračilo u tržišnu ekonomiju.

“U glavama je socijalizam, i to u glavama brojnih menadžera. Todorić je stasao pod okriljem države. On je prodoran poduzetnik ogrezao u nepravilnostima u poslovanju, u kriminalu.

Jelinić smatra kako su premijer i njegovi suradnici u krivu kad kažu kako nije potrošen javni novac.

“Oni ništa ne razumiju. To je pokušaj kontrole političke štete. Kako nula javnog novca? Kao što je Dalić napisala: Važno je biti dobar s državom. Ključna je stvar nerazumijevanje što je politički prihvatljivo ponašanje. Karamarko nije otišao jer je počinio kriminal, to je jednostvano bilo politički neprihvatljivo ponašanje. Ovo je evoluiralo u jednu drugu dimenziju. Karamarko je tužna priča hrvatske politike, kako visoko mogu dospjeti ljudi skromnih kapaciteta. Tu nema priče, to se kirurški reže i kaže da se to ne tolerira i da nema laži”, izjavio je Jelinić ustvrdivši kako bi proces nagodbe vjerojatno bio drukčiji da je Dalić otišla istovremeno kad i Ramljak, odnosno kako ju je Plenković zadržao iako je izdala njegovo povjerenje.

“On je znao, osjećao se izdanim jer je ona njegov izbor. On joj je dao povjerenje i onda se dogodilo da ga je pogodilo ispod pazuha dok to nije očekivao. Ona je iznevjerila povjerenje. Ali kad su provalili iznosi honorara, proces nagodbe bio je u drugoj dinamici. Da je maknuo i nju i Ramljaka proces bi zastao u osjetljivijoj fazi. On je odlučio da je zadrži neko vrijeme. Ona je bila politički mrtva kad su izašli iznosi honorara. Da ju je tada maknuo, pitanje je gdje bi danas bio taj proces.”

“Ovdje smrdi na kriminal epskih razmjera, Todorić se nije smio dogoditi”, rekao je Jelinić, dodajući kako se bi Americi u slučaju poput Agrokora bio sprintalo prema tužiteljstvu kako bi što prije stiglo do nagodbe.

Jelinić je izjavio kako nije siguran da bi veliko privođenje moglo napraviti političku štetu i dovesti do izvanrednih izbora.

“Sve su to vrli principijelisti u vladajućoj koaliciji. Tko za gdje bi tko od njih bio da se sutra raspišu izbori,” rekao je složivši se s tvrdnjom šefa SDP-a da je Hrvatska u izvanrednom stanju.

“Možemo se složiti da je Hrvatska u izvanrednom stanju, pitanje je koliko je SDP generirao to stanje, i u državi i u vlastitoj stranci. Nek se pogledaju u ogledalo prije nego što upere prst. Tko doista kapacitiran želi sjesti u tu fotelju za 17.000 kuna?”, zapitao se urednik Nacionala, ustvrdivši kako je premijera pogodila “loša karma HDZ-a”.

“Nije to stasalo za njegovog mandata, to je bujalo desetljećima. Strah me toga da se u takvim situacijama spoznaje da su kapaciteti naših institucija tako slabašni,” rekao je dodajući kako ono što se zbivalo u prošlosti ne ide u prilog zaključku da bi to moglo biti moguće u budućnosti.

“HDZ kao stranka ima nevjerojatnu snagu i mislim da za njih itekako ima nade. Plenković djeluje kao mobilizirajući faktor i na njemu je ključna odgovornost. Njemu blizak izvor mi je rekao da koalicijski partneri više vjeruju njemu nego HDZ-u. Premijer nije korumpiran, on je zatekao mnogo toga. On je dozlaboga spor, ali često puta dobro reagira sa zvukom sirene. HDZ ima i tamnu i svijetlu perspektivnu stranu. Voljeli ih ili mrzili morate ih respektirati jer oni vladaju Hrvatskom i oni su slika svih nas. Želim vjerovati da u SDP-u postoji ista količina snage. Nije lako kad ode lider Milanovićevog kapacitet i preuzme je mlad čovjek koji ima svojih kapaciteta, ali i manjkavosti…”

 

Komentiraj