Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nazvao je u četvrtak “neuspješnim spinom” izjavu čelnika SDP-a Zorana Milanovića da je Plenkovićev HDZ isti kao u doba bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka.

Odbacujući optužbe HDZ-a da je SDP štitio “državni terorizam bivših jugoslavenskih službi”, Milanović je u četvrtak rekao kako ta retorika pokazuje da se HDZ, pod Plenkovićevim vodstvom, nije uspio odmaknuti od Karamarkove paradigme.

Plenković tu izjavu smatra jednim u nizu predizbornih spinova, poput onoga da je isti kao Milanović.

“Ovaj zadnji pokušaj da se stavi znak jednakosti između mene i bivšeg predsjednika HDZ-a jednako je neuspješan”, rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom. Ponovio je optužbe na račun Milanovićeve vlade rekavši da je tri dana prije ulaska Hrvatske u EU doniljela tzv. lex Perković kojemu je cilj bio spriječiti izručenje optuženih za ubojstva hrvatskih emigranata 80-tih godina.

“To se u političkoj teoriji naziva državni sponzorirani terorizam”, rekao je Plenković ističući da HDZ želi istinsko suočavanje s prošlošću i prihvaćanje europske vrijednosti. Ustvrdio je kako je HDZ. otkako je on na čelu stranke,  jasno definiran prema prošlosti i usmjeren na budućnost, na gospodarstvo i socijalna pitanja”.

Komentirajući Milanovićevu izjavu da HDZ neće provoditi zakon o sportu, čelnik HDZ-a rekao je da će ta stranka provoditi sve zakone, uključujući i onaj o sportu.

“Budući da će nova vlada biti HDZ-ova, mi ćemo biti zaduženi za provedbu zakona o sportu”, rekao je Plenković i dodao da sport treba maksimalno depolitizirati.

“Od Milanovića kao bivšeg diplomata očekivao sam puno više senzibiliteta za pristojnost, više senzibiliteta za kulturu komunikacije, a puno manje niskosti i nedostojnih izjava”, istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Komentiraj