Plenković: Nema potrebe za žurnim donošenjem Zakona o obnovi

Tijekom obilaska Istre hrvatski premijer Andrej Plenković između ostaloga je komentirao političke protivnike iz SDP-a, zahtjeve platforme Možemo, ali i naglasio kako nema potreba za žurnim donošenjem Zakona o obnovi.

Nema potreba za žurnim donošenjem Zakona o obnovi

Platforma Možemo! traži odgodu saborske ljetne stanke i hitnu sjednicu Sabora nakon one konstituirajuće, koja će održati nakon što bude formirana parlamentarna većina, kako bi se donio zakon o obnovi Zagreba nakon potresa. Plenković kaže da ne zna što oni kažu, te je rekao kako HDZ ide po novo povjerenje birača.

“Važno je razgrnuti lažnu tezu o nužnosti donošenja bilo kakvog zakona prebrzo. 25.000 zgrada je oštećeno u potresu, šteta je 86 milijardi kuna i grad se neće obnavljati dva ili tri dana nego deset godina i ona vlada koja će voditi Hrvatsku naći će sredstva za obnovu na način da u taj proces budu uključeni svi stručnjaci, a to neće sigurno raditi neka politička opcija koja nije dala ništa za fond za obnovi grada, za razliku do HDZ-a koji je uplatio 1.1 milijun kuna, plus Vlada koja se odrekla plaće, plus zastupnici. Nisam primijetio da je iti jedna politička opcija dala sredstava kao HDZ”, zaključio je Plenković.

Plenković pristaje na sučeljavanje i poziva Bernardića

“Pozivam Davora Bernardića da dođe, da hrvatska javnost čuje tko što nudi. Tada ćemo zaobličiti sve priče i tanke floskule koje Bernardić i ekipa oko njega puštaju zadnjih godina. Netko tko je priču oko Agrokora htio rješavati s vrećicom kupusa nije netko tko može voditi državu u ovakvim okolnostima u naredne četiri godine”, rekao je Plenković.

Kada je u pitanju Zakon o donacijama stranaka i njegovoj eventualnoj izmjeni, rekao je kako ne zna što bi dodatno mogli učiniti.

“HDZ ima sva revizijska izvješća, bez primjedbi i upitnih detalja. Potpuna transparentnost stranaka je nešto što već radimo, ne znam što bi još dodatno mogli”, rekao je Plenković.

Zbog obaveza najvjerojatnije neće sudjelovati u Hodu za život, ali je naglasio kako će sigurno biti netko iz stranke prisutan.

 

 

Komentiraj