Plenković: “Nema nikakve podjele fifty-fifty s Pantovčakom o raspoređivanju veleposlanika”

Premijer Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Zoranu Milanoviću vezano uz raspoređivanje veleposlanika.

 

“Nema nikakve podjele fifty-fifty s Pantovčakom o raspoređivanju veleposlanika”, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković odbacivši teze predsjednika Zorana Milanovića koji sebe predstavlja kao branik od pokušaja HDZ-a da kontrolira sve.

Premijer je odbacio Milanovićevu optužbu da HDZ pokušava zgrabiti sva veleposlanička mjesta u nastavku spora koji traje više tjedana između Pantovčaka i Banskih dvora oko imenovanja novih veleposlanika i konzula.

“Podsjećam još jedanput da nema zamjene teza, nema nikakve podjele fifty-fifty”, rekao je Plenković u Splitu.

“To se neće dogoditi, da mi otprilike odaberemo par destinacija s par kandidata, a da ostale njemu ostavimo prazne”, rekao je premijer.

Rekao je da njega ne zanimaju “nikakve prakse naših Kissingera tipa Mesića, Josipovića i sličnih”.

“Nikoga ne predlažemo s ceste, nikoga ne predlažemo tko nije kompetentan”, rekao je Plenković.

“Te njegove teze o njemu kao o nekakvom braniku da HDZ ne kontrolira svime, je čista zamjena teza, neistina”, rekao je Plenković.

“Ako mu netko nije drag, ako misli da ima nekoga boljeg, a meni je direktno rekao – ja nemam nikoga – pa ako nemaš nikoga, predloži nekoga. Nisam primijetio da veleposlanici rastu gore na Pantovčaku”, rekao je.

Milanović je u utorak rekao da postoji “opstrukcija sustava” te “želja i ambicija jedne stranke da kontrolira sve”.

Obećao je da će učiniti sve da stranačka politika u diplomaciji bude svedena na minimum i da on  neće samo potpisivati prijedloge HDZ-a, već će morati postojati suradnja “u svim etapama postupka”.

“U protivnome Plenković sam odgovara za nefunkcioniranje sustava”, poručio je Milanović priznavši ipak da je vlada po pitanju imenovanja utjecajnija.

Komentiraj