Plenković: “Nećemo podržati Đurđević, Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih”

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković boravi danas u posjetu Primorsko- goranskoj i Istarskoj županiji.

Posjet je započeo sudjelovanjem na svečanosti polaganja kobilice za brod „Eclipse II“ u brodogradilištu 3. maj, a prilikom obraćanja javnosti najveću pažnju izazvala su pitanja novinara oko imenovanja za Vrhovni sud.

“Drago mi je biti na Korzu i dati potporu svim kandidatkinjama i kandidatima”, rekao je Plenković. “U mandatu naše Vlade realizirani su krupni projekti za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku. Investirali smo velika sredstva u KBC Rijeka. Oleg kaže da radimo renesansu na obali, puno ulažemo. Luka Rijeka postat će još važniji gospodarstveni generator, Vlada vodi računa o Gorskom kotaru. Investiramo i dalje.

U svojim programima i Josip i Gari jasno su stavili okvir politike HDZ-a na izborima ove godine – načelo kontinuiranog dijaloga sa županijama, gradovima i općinama. Nijedna Vlada ranije postavila okvir dijaloga”, dodao je.

O stanju koronavirusa u Hrvatskoj

“Epidemija jenjava, cijepljenje se ubrzava, krećemo iz faze očuvanja radnih mjesta u kreiranje radnih mjesta”, istaknuo je Plenković.

Komentirao je izbor v.d-a Vinogradske bolnice rekao je: “Pročitao sam tu vijest, ima svoje zadaće, neka sredi situaciju u Vinogradskoj.”

O epidemiološkim mjerama

“Što se nas tiče, radimo sve primjereno okolnostima. Vidjeli ste da je Hrvatska prošla u pogledu mjera na vrlo balansiran način. Proteklih dana možete vidjeti kakve su reakcije građana u zemljama s restriktivnim mjerama, policijskim satom itd. Hrvatska je našla balans između zdravstvene zaštite i rada, obrazovanja, normalnog života… Mislim da smo u tome uspjeli, tome je doprinos dala osobna odgovornost sugrađana. Žao mi je zbog svih koji su preminuli, svaki je život dragocjen. Osigurali smo dovoljne količine cjepiva, dnevno cijepljenje se ubrzava, želimo da se do 30. lipnja cijepi 50-55% odrasle populacije. Vjerujem da idemo dobro. Stožer razgovara s akterima. Ići će se u testne, pilotne projekte. Kako bude epidemija slabija, cijepljenost veća, brže ćemo se vratiti u normalan život.”

O popuštanju mjera u  zatvorenim prostorima rekao je: “Kad bude primjeren trenutak, to će se dogoditi, nećemo riskirati.”

Na pitanje je li Hrvatska pobijedila koronavirus: “Što se tiče prvog poluvremena, znate odgovor.”

O sukobu s Milanovićem 

“Milanović cijeloj hrvatskoj javnosti prodaje boze, a u tome mu se pridružila njegova kandidatkinja koja neće biti izabrana. Pozivam sve da pročitaju njezin program u kojem nas želi vratiti u vrijeme kad je politika birala suce. Osim što je njegovom greškom diskvalificirana, ne može postati netko predsjednik suda tko ne poštuje pravni poredak. Ne znam zašto prof. Đurđević ranije na drugi natječaj nije propustila rok. Zašto se ovdje nije javila? Nije ni važno, pogriješila je. Biti predsjednik Vrhovnog suda nije biti higijeničar u školi.”

“Mi Đurđević nećemo podržati. Prekršila je zakon i pristala biti kandidat u nezakonitoj proceduri, a usto se sad vidi program… Teza o izuzeću je smiješna, to se može prodavati onima koji ništa ne znaju. Ona neće biti predsjednica Vrhovnog suda, čudi me da se upustila opet u to. Moglo se napraviti nešto drugo, a ne u nezakonitoj proceduri nametati nekoga. Ovo je politički stav HDZ-a i parlamentarne većine – tko krši zakon u proceduri da postane predsjednik Vrhovnog suda i još u programu imaš manifest osobe koja bi htjela biti ministar pravosuđa recimo”, dodao je.

Potom je zaključio: “Mi smo za to da dođe najbolji. Nemamo svog kandidata. Predsjednik će ga predložiti, a Sabor izabrati. A izbor sudaca u Hrvatskom saboru, to je 30 godina unatrag. Uloga politike na imenovanje sudaca je simbolična, predstavlja dva od 11. A Milanović mi želi sugerirati – to ti je dobro. Mi znamo današnje vrijednosti i neovisno sudstvo. Želimo da suce ne bira politika”

“Zanima me izabrati predsjednika, tj. predsjednicu Vrhovnog suda, to me zanima. Nismo mi ti koji su destruktivni, izrazito smo konstruktivni. Nismo mi kršili zakon. Uvijek treba gledati što drugi govori. Milanović ima taktiku ušutkavanja svih drugih.”

Komentiraj