Plenković: “Neće biti obveznog cijepljenja”

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Bilježimo puno manji postotak u odnosu tjedan na tjedan i to je ohrabrujuće. Na nama je svima da se taj trend i nastavi. Nastojimo što je više moguće smanjiti fizičke kontakte koji su se pokazali ključnima za zarazu. Ovaj period u koji sad krećemo od sutra pa do 8. ili 10. siječnja jako je važan da jednim discipliniranim ponašanjem najvećeg dijela naših građana smanjimo što je više moguće zarazu, to je cilj”, kazao je Plenković

Komentirao je i nabavu aviona, dodajući da se to neće odgoditi.

“Vladino međuresorno povjerenstvo je napravilo cijelu analizu nakon ponuda koje su došle. Vlada će temeljito proučiti sve aspekte i nakon nekoliko sljedećih tjedana ćemo detaljnije o tome govoriti. Predsjednik Republike je upoznat s cijelom analizom.”

“Globalna pandemija promijenila je naš način života”

Premijer je istaknuo da je protekla godina bila izazovna, ali smatra da je Vlada dobro odgovorila na sve izazove.

“Za Vladu, HDZ, cijelu Hrvatsku i Europu ovo je bila godina koja je bila vrlo zahtjevna, teška, jedinstvena. Globalna pandemija promijenila je iz korijena naš način života, utjecala na zdravstveno stanje, gospodarstvo, financije. Kada gledamo sve skupa, mislim da smo iznalazili uvijek najbolja moguća rješenja u okolnostima koje smo imali. Pratili smo priču u Kini od početka siječnja, reagirali pravodobno, izvukli bolju turističku sezonu nego mnoge druge zemlje na Mediteranu, održali izbore u trenutku koji je bio epidemiološki i politički gledano najoportuniji, održali stabilnost. Kad gledam realno, bilo je zahtjevno, teško, politički tvrdo, ekonomski i financijski izazovno, ali činili smo ono što smo smatrali da je najbolje za Hrvatsku”, rekao je Plenković.

O uvođenju strožih epidemioloških mjera

“Cijelo vrijeme imamo mjere na snazi. Naše su mjere adekvatne i proporcionalne sukladno širenju epidemije. One su poduzimane na temelju stručnih preporuka i svega što se sastoji u toj politici balansiranja i zdravstva i gospodarstva i financija. Okviri koje smo postavili su da neće biti policijskog sata i nema ga, neće biti kompletnog zatvaranja i nema ga. Gledamo komparativno i kako se drugi bore. Nama je žao svakog izgubljenog života, ovo je opaka bolest, osobno sam je prebolio i nije jednostavna. Drago mi je da sada situacija izgleda bolje”, rekao je.

“Neće biti obveznog cijepljenja”

Komentirao je i cijepljenje protiv koronavirusa

“Neće biti obveznog cijepljenja, tu smo odluku već donijeli. Cijela borba protiv covida-19 bazira se na načelu povjerenja prema hrvatskim građanima.”

“Cjepivo je jedno od najvećih dostignuća u medicini uopće. Te teze je li cjepivo dobro ili ne…ja vjerujem da će velika većina građana nakon kampanje pokloniti povjerenje struci i znanstvenicima, ali nećemo ići na obavezno cijepljenje. Nije prva doza cjepiva za marketing već za spašavanje života. U izboru života i smrti, bolji je život”, dodao je.

Komentiraj