Igor Kralj/PIXSELL

PLENKOVIĆ “Ne vidim problem po pitanju slobode medija”

“Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidm da tu ima neka nevidljiva ruka”, kazao je premijer Andrej Plenković, javlja televizija N1.

Premijer Andrej Plenković komentirao je subotnji novinarski prosvjed.

Na pitanje smatra li još uvijek da se radi o dramatiziranju novinara usprkos činjenici da prema više međunarodnih indeksa slobode medija pokazuje kako stvari u Hrvatskoj ne stoje dobro, Plenković je odgovorio:

“Drago mi je da ste me to pitali. Kako prvo, nisam čuo da je itko spomenuo kako je problem počeo, tako da je predsjednik HND-a skoro fizički nasrnuo na jednu urednicu programa na HRT-u”, kazao je Plenković.

Upitan je li siguran da se to dogodilo, odgovorio je: “Rekao sam skoro.”

“Ovaj koji je organizaro prosvjed je i sam posezao za tužbama protiv novinara i ta dva elementa su vam bitna za kredibilitet ako ste vi nečega kolovođa”, kazao je Plenković.

Plenković kaže da ne vidi da u Hrvatskoj postoji problem slobode medija.

“Po pitanju slobode medija u Hrvatskoj, ja tu ne vidim problem, bilo da je riječ o nekoj dnevnoj novini, portalu, televiziji ili radiju, ne vidm da tu ima neka nevidljiva ruka”, kazao je Plenković.

Na novinarsku konstataciju da se to događa na nacionalnoj televiziji, odgovorio je: “Ne bih rekao da postoji taj problem, pogledajte koliko je u programu zastupljena opozicija.”

Premijer kaže da je pročitao zahtjeve novinara koji su, između ostalog, uručeni i Vladi.

“Ja sam ih jutros pročitao, tražit ću razgovor s ministricom kulture, vidjet ćemo ima li tu elemenata oko boljeg financiranja profitnih i neprofitnih medija, može li tu biti bolje”, kazao je Plenković i poručio da se on niti Vlada ne mogu miješati u slučajeve tužbi koje su podignute protiv novinara.

“Ja ne mogu utjecati na pojedine ljude i sudbine sudskih procesa”, poručio je.

“Ne možete mi 2019. reći da u Hrvatskoj postoji problem medija, to jednostavno, faktički nije točno”, kazao je Plenković i poručio da to može obrazložiti bilo kome.

Komentiraj