Premijer Andrej Plenković izjavio je u intervjuu za subotnji prilog Jutarnjeg lista “Magazin” da građani imaju pravo na učinkovitu vlast i na lokalnoj razini i da ne vidi korist u rušenju gradonačelnika i načelnika zbog neusvajanja proračuna u vijećima.

“Ne vidim korist da se nekoga ruši, zbog sastava vijeća, na proračunu, pa to podrazumijeva Vladinog povjerenika, nove privremene proračune, nove izbore, troškove, pa novi mandat. A sve to vrijeme nitko ne rješava probleme kojih ima mnogo. I to ljudi vide. To je više zloporaba tog instituta nego nekakvo suštinsko razmimoilaženje oko proračuna. Međutim, to ne znači da neće postojati drugi mehanizmi kontrole župana, gradonačelnika i načelnika,” rekao je Plenković odgovarajući na pitanje o najavi izmjene zakona u smislu da se ne mogu rušiti gradonačelnici i načelnici ako se ne usvoji proračun.

Na napomenu da su takvu zakonsku izmjenu neki već nazvali “lex šerif”, Plenković je istaknuo da lokalni čelnici nisu šerifi, nego individualno, demokratski izabrani predstavnici lokalne vlasti čiji je mandat isti kao mandat onih u predstavničkim tijelima.

“Proučavali smo slučajeve izvanrednih izbora i nismo vidjeli veće koristi za građane, nego dodatne troškove. A naši sugrađani imaju pravo na učinkovitu vlast i na lokalnim razinama, rekao je Plenković”, koji je u opširnom intervjuu ponovio da je politička stabilnost, bez koje nema gospodarskog rasta, osnovna poruka njegove Vlade i njegova, kao predsjednika HDZ-a.

Moguće zakonske izmjene o kojima je riječ, u lipnju je najavio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Za “24 sata” je rekao da bi trebalo promijeniti zakon koji omogućuje nove izbore i za vijeće i čelnika nakon što padne proračun.

Druga scena HNK bit će otvorena u NSK

Predsjednik Vlade je na pitanje što se može očekivati u kulturi, među ostalim, najavio da će druga scena Hrvatskog narodnog kazališta i Zagrebu biti otvorena u praznom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

“Na jesen ćemo početi s projektiranjem, a zatim i uređenjem druge scene HNK Zagreb u prostoru Naionalne i sveučilišne knjižnice gdje postoji prostor koji od otvorenja knjižnice nikad nije uređen ni stavljen u uporabu. Naše nacionalno kazalište jedno je od rijetkih gdje na istoj sceni djeluju oprea, balet i drama. Otvaranjem nove scene omogućit ćemo puno bolju iskorištenost kapaciteta triju ansambala, publici omogućiti veći broj predstava, a na tragu nekih dobrih europskih primjera, zgradi NSK dati novi sadržaj koji nudi brojne razvojne mogućnosti”, rekao je premijer Plenković.

Komentiraj