Plenković: “Ne obustavljamo cijepljenje AstraZenecom”

Nema dokaza na temelju kojih bi Hrvatska trebala obustaviti cijepljenje cjepivom AstraZeneca, izjavio je u utorak u Daruvaru predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Jutros smo imali konzultacije sa stručnjacima iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva zdravstva. Nitko od stručnjaka nema dokaz na temelju kojeg bi Hrvatska zasad trebala obustaviti cijepljenje AstraZenecinim cjepivom. Stav struke je da su koristi od cijepljenja mnogo veće nego bilo koji rizici”, kazao je Plenković novinarima u Daruvaru, kamo je stigao u sklopu posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Upitan zašto, ako je tako, mnoge druge europske zemlje obustavljaju cijepljenje tim cjepivom, odgovorio je da su to “njihove procjene”. “Možda imaju više slučajeva. U Hrvatskoj imamo samo tri slučaja, od toga su dva nuspojave vezane uz cjepivo AstraZenece”, kazao je Plenković, koji je ponovio da bi se cijepio cjepivom AstraZeneca.

U Beču su se u 12.30 sastali premijeri Austrije, Slovenije, Bugarske i Češke, a video vezom sudjelovali su i latvijski premijer Karinš te hrvatski Andrej Plenković. Plenković je izvijestio kako su se dogovorili o uspostavljanju “korektivnog mehanizma”. Hrvatska je naručila dodatne doze od Pfizera, rekao je Plenković nakon sastanka s europskim premijerima, a “poanta korektivnog mehanizma je da zemlje koje su trebale dobiti više doza AstraZenece dobiju više doza drugog cjepiva koje su naručili i na taj način kompenziraju taj zaostatak”, rekao je Plenković.

 

 

 

Komentiraj