Plenković: “Nastavljamo cijepljenje AstraZenecom”

Hrvatska će nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZeneca, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

“Uži kabinet Vlade imao je sastanak s HZJZ-o i HALMED-om. Činjenica da je postojao određen broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ovog cjepiva i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi od cijepljenja veće od rizika i HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenjem AstraZenecom”, rekao je premijer, prenosi N1. Kaže da cjepiva štite od smrtnog ishoda i teških oblika bolesti.

Ističe kako cijena nema veze s kvalitetom cjepiva. “Cijene je odredila EK koja je pregovarala s farmaceutskim kompanijama”, kaže.

Dodaje da je normalno da kad dođe do brzog razvitka cjepiva, dolazi i do nuspojava kad se procjepljuju milijuni ljudi.

“I ranije smo apelirali, kad je nekoliko država privremeno obustavilo cijepljenje, da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana u zemljama gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih koji su uključeni da se izbore za kredibilitet cjepiva”, rekao je Andrej Plenković.

O ruskom cjepivu Sputnjiku V, kojeg je naručila Bavarska, kaže da će nastaviti tražiti mogućnost da se nabave dodatna cjepiva od različitih kompanija, “a što se tiče Sputnjika, mi smo podnijeli zahtjev za dokumentacijom i spremni smo naručiti i to cjepivo. Uvijek je dobro imati potvrde nadležnih tijela o kvaliteti cjepiva”.

Komentiraj