Plenković: “Nalazimo se u najtežem trenutku epidemije”

Sjednica Vlade u četvrtak održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Tijek sjednice:

“Nalazimo se u najtežem trenutku epidemije. Stožer je donio ozbiljne mjere, mi smatramo da mogu biti i djelotvornije ako se građani pridržavaju. Nitko ne želi oštrije mjere i zatvaranje”, rekao je na početku Plenković. Izvijestio je da ćemo danas imati prvi put više od tri tisuće zaraženih.

Unatoč tome, premijer je rekao da možemo govoriti o stagnaciji. “U zadnjih tjedan dana imamo samo 5,5 posto više zaraženih. To je bitno. Ove mjere će dovesti do smanjenja rasta zaraze”, rekao je Plenković.

Upozorio je kako moramo biti izrazito oprezni zbog zdravstvenog sustava i stanja s respiratorima u bolnicama. “Pranjem ruku i nošenjem maski možemo pridonijeti smanjenju širenja epidemije”, rekao je premijer te upozorio građane da redovito prozračuju prostore.

Dodao je da se radi na pripremi Kolone sjećanja idući tjedan u Vukovaru, kada će biti neradni dan. “Mi ćemo odlučiti tko će iz vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnji. Vjerujem da će 18. studeni biti obilježen dostojanstveno i u skladu s epidemiološkim mjerama”, kazao je.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić potvrdio je da je u Hrvatskoj 3082 novozaraženih. U tjedan dana 1213 osoba zaprimljeno u bolnicu. Rekao je da je u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana blagi rast i da smo na dnu ljestvice među zemljama u okruženju.

Ranije objavljeno:

Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića o aktualnostima protekloga tjedna, ministri će dobiti i informaciju o aktualnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Na dnevnom je redu prijedlog Zakona o elektroničkim medijima, a Vlada će se očitovati na prijedlog 40 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, jer smatraju da je uvelike narušena njegova vjerodostojnost kao ministra u Vladi.

Vlada će donijeti i odluku o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela. Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama te o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za razdoblje svibanj – listopad.

Komentiraj