HINA/ Tomislav PAVLEK

PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA SA STRANKAMA “Svi se slažemo da sa Slovenijom treba nastaviti pregovarati”

Premijer Andrej Plenković u Banskim se dvorima sastao s predstavnicima parlamentarnih stranaka zbog odnosa sa Slovenijom. Nakon sastanka premijer se obratio novinarima.

Plenković je na početku istaknuo kako se sve stranke slažu da je arbitraža kompromitirana, ali i kako sa Slovenijom treba nastaviti pregovarati.

Premijer je naglasio kako su postigli razumijevanje da dijalog sa Slovenijom oko nastavka rješavanja graničnog pitanja treba nastaviti. Istaknuo je i kako je potrebno da oporbene stranke budu upoznate s aktivnostima hrvtaske Vlade.

“Sa Slovenijom imamo nekoliko otvorenih pitanja, ali to nam je prijateljska zemlja. Oni su nam partneri i saveznici, s njima kroz povijest nismo imali problematičnih naslijeđa. Nastajimo u tom duhu kreirati konstruktivnu atmosferu gdje ćemo izbjeći povišivanje tonova. Konkretni primjeri da vodimo smiren dijalog su potvrđeni posljednjih mjeseci”, rekao je Plenković novinarima.

Podsjetio je da je dogovoreno da se granične kontrole promijene sa sustavnih na povremene čime su izbjegnute gužve na granicama pred sezonu. Slovenski premijer Miro Cerar uskoro će doći u Zagreb, a Plenković kaže da je to prilika da se na stol stave otvorena pitanja, da se o njima raspravi i razmotri. “Hrvatska kroz razgovore želi urediti pitanja granice sa Slovenijom”, naglasio je.

“Hrvatska isto tako želi napredak drugih pitanja, tako radimo i pripremamo se za posjet kolege Cerara koji će, vjerujem, biti potvrđen za dva tjedna kad obojica budemo u New Yorku na skupštini UN-a”, nastavio je premijer izražavajući zadovoljstva oko toga da se većina stranaka u zemlji slaže oko odnsa sa Slovenijom.

“Hrvatska želi, temeljem bilateralnih razgovora, doći do rješenja kojim bismo utvrdili granicu na moru i kopnu”, odgovorio je Plenković na pitanje o tome što će se dalje događati. Slovenska novinarka Plenkovića je pitala hoće li sa Cerarom razgvarati o arbitraži, a Plenković joj je odgovorio da će sa slovenskim premijerom razgovarati o otvorenom pitanju granice koje postoji između Hrvatske i Slovenije, i na kopnu i na moru.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako je današnji sastanak Plenkovića sa svim strankama popuštanje. “To je jedan odgovoran potez, a ne popuštanje. Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir nego jedna zrela, odgovorna i informativna priprema daljnjeg dijaloga sa Slovenijom”, kazao je Plenković.

Za kraj je poručio kako je Hrvatska pozicija jasna, a to je da odluka Sabora iuz srpnja 2015. godine i dalje stoji.

Komentiraj