PLENKOVIĆ ‘Najveća zadaća vlade je borba protiv ekonomsko-socijalnih posljedica’

Autor:

01.04.2020., Zagreb - Premijer Andrej Plenkovic u Banskim dvorima predstavio Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo koje je naruseno koronavirusom. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković gostovao je u emisiji 1na1 Romana Bolkovića gdje je komentirao posljedice pandemije koronavirusa.

„Ovo je borba protiv virusa, ovo je borba protiv panike koju smo pobijedili vrlo brzo…ovo je borba tj. rat protiv ekonomsko-socijalnih posljedica. To je sada najveća zadaća vlade”, kazao je Premijer.

Premijer je istaknuo kako je od svih ministara zatražio da nađu mogućnosti za uštede u svojim resorima i da je racionalizacija glavni koncept.

„Ne želimo upasti u zamku da se nešto naglo olabavi pa da nakon toga imamo nova žarišta zaraze”, naglasio je premijer, dodavši da je neizvjesnost vremenskog faktora ključni problem krize s pandemijom koronavirusa jer je nepoznato kada će se pojaviti lijek, cjepivo ili steći imunitet.

Premijer je zirazio zadovoljstvo rezultatima drugog paketa gospodarskih mjera, otkrivši da je oko sto tisuća tvrtki tražilo potporu putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

„Isplaćeno je već oko 1,3 milijarde kuna za plaće za paket iz ožujka od 3250 kuna, što je iznos neto minimalne plaće za sve one koji su to tražili”, izjavio je premijer.

Premijer smatra da kriza neće omesti Hrvatsku na putu uvođenja eura te kako ne bi imali pritisak na tečaj kune da smo dio euro područja.

„Bili bismo na neki način osigurani jednom mrežom koju članice euro područja imaju”, poručio je.

Premijer je naglasio i kako smatra da je situacija u kojoj se nalazi država prilika za novi početak.

„Moramo naći pravi balans između razumijevanja uloge države i neke ‘bucmaste’ države koja je možda uzela više nego što treba. To je ključ koji je pred nama”, kazao je premijer, dodavši da će europski projekt preživjeti ovu krizu.

“U postpandemijskoj Europi svi će izvući određene pouke, a sada će biti više fokusa da se pripreme mehanizmi reakcija na krize. Europa je snažan projekt i ključne stranke će raditi na tome da ga još osnaže, a mi ćemo dati svoj doprinos”, zaključio je premijer.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.