Plenković najavio ubrzanje procedure posvajanja djece

 

Odgovarajući na niz zastupničkih replika na program nove Vlade mandatar Andrej Plenković u četvrtak je ocijenio da proces posvajanja djece ide presporo te da će u predstojećem mandatu ubrzati te procedure kroz nadležno Ministarstvo i Državni ured demografije i mladih.

Plenković je istaknuo da je pitanje djece i posvajanja djece dotaknuto kroz dva segmenta u novoj Vladi, u nadležnosti ministra rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Josipa Aladarovića te kroz novi Državni ured demografije i mladih.

“Posvajanje djece, po meni, ide presporo. Kad gledamo realno brojeve, ima toliko malo djece koju bi trebalo posvojiti, gotovo da ne bismo trebali imati institucionalnu skrb. Jedna od zadaća novog ministra bit će da ubrzamo te procedure i nastavimo proces deinstitucionalizacije”,rekao je Plenković.

Tako je odgovorio na primjedbu SDP-ove Ivane Posavec Krivec koja ga je upozorila da u programu ni jednom riječi nije spomenuo posvajanje djece.

“450 djece ima uvjete za posvojenje, 1400 posvojitelja čeka, 851 ih je na listi preko tri godine. 2019. godine posvojeno je samo 85 djece. Smatrat ću vas odgovornim za ove rezultate, poboljšajte ih”, poručila je mandataru.

Vesni Vučemilović iz Domovinskog pokreta, koja je u kontekstu vjetroelektrana pitala kada Vlada misli početi ulagati u obnovljive izvore energije oslanjajući se na domaće resurse, odgovorio je da su obnovljivi izvori energije u srži energetske strategije Vlade. Ta se strategija naslanja na Zeleni plan EU, a voljeli bismo imati veći angažman domaćih resursa, kazao je.

SDP-ovoj Mireli Ahmetović, načelnici Omišlja, uzvratio je da će LNG realizirati, ocijenivši ga ekološkim i čistim projektom, a njegovom realizacijom osigurat će se naša energetska neovisnost.

Sandri Benčić iz platforme Možemo, koja je tražila više stopa poreza na dohodak počevši s onom od pet posto dok bi ostale progresivno rasle, odgovorio je da su u prošlom mandatu imali četiri kruga poreznih reformi te da u porezne škare ne ulazi čak 1,8 milijuna građana.

SDP-ov Rajko Ostojić pitao zašto se u nazivu Ministarstva kulture sada dodaju i mediji, na što je Plenković uzvratio da i Njemačka ima Ministarstvo kulture i medija. “Ne mislite valjda da smo promijenili naziv da bismo kontrolirali medije? Stavili smo ih da bismo naglasili značaj medija u društvu”, poručio je Plenković.

Stjepu Bartulicu iz Domovinskog pokreta zanimalo je što se radi na povezivanju Hrvatske i iseljeništva te zašto Vlada odbija omogućiti dijaspori da elektronski glasa. Plenković je rekao da Središnji ured niz mjera za dijasporu, a što se elektronskog glasanja tiče, u Europi ga, kazao je, ima jedino Estonija i za sada se kod nas za to nisu stekli uvjeti.

Njegov stranački kolega Stipo Mlinarić Ćipe pitao je mandatara koliko su nestalih branitelja iz Domovinskog rata do sada pronašli, na što je uzvratio da je ministar Tomo Medved u prošlom mandatu za branitelje napravio više nego što je napravljeno u zadnja dva mandata. Siguran sam da shvaćate da je to što će Medved biti potpredsjednik Vlade poruka o našem odnosu prema braniteljima i Domovinskom ratu, odgovorio je Plenković Mlinariću.

Komentiraj