Plenković najavio telefonsku sjednicu Vlade zbog cijena goriva

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da Vlada prati situaciju na mediteranskom tržištu nafte, razgovara s proizvođačima i distributerima te najavio za ponedjeljak telefonsku sjednicu Vlade u vezi cijena goriva. 

Odgovarajući na upit novinara nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem o rastu cijena goriva, Plenković je kazao da Vlada prati situaciju i cijene na mediteranskom tržištu nafte te da razgovara s proizvođačima i distributerima.

Najavio je da će Vlada u ponedjeljak imati telefonsku sjednicu u vezi toga.

“Moj cilj je da u ovim okolnostima u kojima djelujemo, a one su svakako izazovne i neobične zbog rasta cijena energenata koji se događa zbog ruske agresije na Ukrajinu i sukladno tome poremećaja na tom tržištu, iznađemo rješenje koje će prije svega zaštititi naše građane i naše gospodarstvo, a opet i koje će smiriti zabrinutosti malih distributera”, rekao je premijer novinarima.

Što se tiče vaučera, koji obično idu onima koji imaju manja primanja, s obzirom da je sada faza ljetne sezone, “to je nešto što moramo kvalitativno i po određenim kriterijima napraviti”, dodao je.

“Ministarstva su dobila zadaću, to je plan koji bi eventualno išao na jesen”, rekao je te napomenuo da u ovom trenutku Vlada ima još alata u torbi za intervencije “koji će biti takvi da će biti ‘ok’ i što se tiče opskrbe i cijena”.

Komentirao je i kritike oporbe oko rasta cijena energenata, kazavši da je oporba vjerojatno zaboravila paket od 5 milijardi kuna koji je na snagu stupio 1. travnja, a koji je olakšao situaciju građanima i gospodarstvenicima oko cijena energenata, prije svega struje i plina.

“Postoje subjekti kojima su povećane cijene, ali to su oni kojima su isticali ugovori. Nije to da su svi horizontalno pogođeni, nego samo oni koji su išli u nove aranžmane s distributerima električne energije, a mi smo napravili vrlo kvalitetan, pažljivo kalibriran paket”, izjavio je Plenković.

Podsjetio je da je taj paket dotaknuo sva kućanstva kad je riječ o struji i plin, poduzetnike, poljoprivrednike, ribare, umirovljenike…

“Prema tome, govoriti o tome da Vlada nema strategiju, a ako se ijedna vlada pokazala da je bila u stanju intervencionističkim mjerama spriječiti različite vrste udara na naše građane, radnike i gospodarstvo, onda smo to mi”, rekao je.

Podsjetio je da je u mandatu njegove Vlade najviše zaposlenih ikada, da je broj nezaposlenih po prvi put ispod 100 tisuća te da je zemlja na pragu ulaska u eurozonu, schengensko područje i na pragu najboljeg  kreditnog rejtinga.

“Neka oni govore što god žele, mi znamo što smo napravili i što ostaje, to znaju i građani, a to je najbitnije”, poručio je.

Na upit ima li Vlada plan za najsiromašnije uslijed rasta cijena proizvoda u trgovinama, Plenković je podsjetio da je na osnovne proizvode već snižen PDV.

“Vlada je sve alate koje ima već stavila u funkciju, a da pritom ima svega u hrvatskim dućanima. Ovo je problem s kojim se bavi cijeli svijet, a karakter ove krize je potpuno vanjski. Mi činimo ono što smatramo da je najbolje, najbrže i najučinkovitije”, zaključio je premijer.

Komentiraj