Plenković najavio predstavljanje niza novih demografskih mjera

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u petak da će Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske nakon današnje sjednice predstaviti niz novih kvalitetnih mjera napravljenih u međuresorskoj suradnji više ministarstava.

Šesta po redu sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju počela je u 11,30 sati, a na njoj  uz resornu ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadu Murganić sudjeluju i ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Oleg Butković, Milan Kujundžić i Blaženka Divjak.

“Ministrica Murganić, ali i drugi ministri predstavit će postignuća od zadnjih sjednica, ali i niz novih kvalitetnih mjera. Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća će resorna ministrica predstaviti nove mjere napravljene u suradnji s nizom resora”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Osvrnuo se na nedavno obilježavanje Dana grada Vukovara ustvrdivši da je ova Vlada “ne samo pružila ruku, već dala prave poluge razvoja grada simbolu hrvatskoga stradanja, ali isto tako simbolu hrvatske slobode” te očekuje da se na tom tragu nastavi.

Podsjetio je da je Vlada za 50 posto povećala sredstva za Fond za razvoj Vukovara, s 40 na 60 milijuna kuna koji će, kaže, dodatno ojačati sve projekte.

Plenković se osvrnuo i na Svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu Dana grada Splita, posebno izrazivši zadovoljstvo što je tamo napravljen još jedan iskorak u pogledu zdravstvene infrastrukture.

“Potpisan ugovor od 18,5 milijuna kuna za studiju proširenja KBC-a Split samo govori koliko smo privrženi jačanju zdravstvenog sustava, usluga za naše građane. Uz 45 milijuna kuna za studiju za Dječju bolnicu u Zagrebu, daljnju odluku o investiranju u bolnicu KBC Rijeka, bolnicu u Puli, tu su i drugi projekti koji se tiču dnevnih bolnica, kirurgija, što našim, što europskim sredstvima, a isti plan je i za Osijek”, kazao je.

“U mandatu naše vlade ozbiljno, sustavno i ravnomjerno u pogledu regionalne distribucije investiramo u kapitalne objekte hrvatskoga zdravstva, bilo da će biti dograđeni ili sagrađeni”, ustvrdio je premijer.

Dodao je da su na svečanoj sjednici u Splitu ponovili niz provedbenih aktivnosti te je ocijenio da se svi ti projekti jako dobro razvijaju.

Naglasio je da je u pogledu kulture konačno riješeno pitanje Dioklecijanovih podruma u smislu nacionalnoga vlasništva te je dato na upravljanje Gradu Splitu. “Riješili smo sto godina dugu pravnu zavrzlamu koja će sada omogućiti bolju brigu o baštini po uzoru na slične modele koje imamo u drugim hrvatskim gradovima koji su također upisani i UNESCO-ov popis svjetske baštine”, istaknuo je premijer.

Komentiraj